Asiater i Danmark er mindst kriminelle

Indvandrere og efterkommere med kinesisk og vietnamesisk baggrund er mindre kriminelle end danskere, viser ny undersøgelse

I 1970'erne og 1980'erne kom omkring 7000 bådflygtninge fra Vietnam til Danmark som følge af Vietnamkrigen. Men de blev taget imod på en anden måde, end mange andre flygtninge siden er blevet det. Modelfoto
I 1970'erne og 1980'erne kom omkring 7000 bådflygtninge fra Vietnam til Danmark som følge af Vietnamkrigen. Men de blev taget imod på en anden måde, end mange andre flygtninge siden er blevet det. Modelfoto.

Når der afsiges en dom for ejendoms- eller voldskriminalitet i de danske retssale, så er der mindst sandsynlighed for, at det er en asiatisk efterkommer, som dømmes. Det slår en ny analyse fast, som Rockwool Fonden udgiver i bogen ”Forbrydelse, straf og afsoning i Danmark” senere på ugen.

Faktisk er der dobbelt så stor risiko for, at det er en dansker og ikke en asiatisk efterkommer, som dømmes, hvis det drejer sig indbrud, tyveri eller røveri. Forskellen er en smule mindre, når det handler om voldsdomme.

De største grupper af asiatiske indvandrere og efterkommere i Danmark er fra Kina og Vietnam. Lektor Mette Thunø fra Aarhus Universitet har forsket i kinesiske indvandring til Europa, og hun er ikke overrasket over tallene.

”Det ligner billedet fra andre europæiske lande. Når man skal forklare dette, er det vigtigt at se på, hvilken baggrund efterkommernes forældre har. Andre efterkommere er børn af flygtninge, som har fået asyl. Det er ikke tilfældet med mange asiatiske efterkommere, som er kommet hertil som indvandrere og dermed selv aktivt har valgt at forlade deres eget land for at komme til Danmark,” siger forskeren.

I 1970'erne og 1980'erne kom omkring 7000 bådflygtninge fra Vietnam til Danmark som følge af Vietnamkrigen. Men de blev taget imod på en anden måde, end mange andre flygtninge siden er blevet det.

”Vietnameserne søgte også asyl, men de fik en helt anden modtagelse, end mange andre har fået sidenhen. De var efter Anden Verdenskrig nogle af de første asylsøgere, som vi tog imod i Danmark. Mange af dem husker tilbage på, hvor godt de blev modtaget i Danmark, og hvor hurtigt de blev integreret,” siger Mette Thunø.

Heidi Wang er politiker og har siddet i Københavns Borgerrepræsentation. Hun kom selv til Danmark fra Taiwan i 1986, og hun har et bud på, hvorfor hendes folkefærd er mindre kriminelle end andre.

”Man har et kodeks om, at man ikke skal gøre noget, som kan skade andre kinesere. Man kan sige, at vi ser det som et fælles ansvar, at vores omdømme er godt blandt danskerne, og derfor undgår man at lave ballade. Det ser ud til, at det virker. Jeg kender ingen unge asiater, som føler sig diskrimineret på for eksempel arbejdsmarkedet,” siger Heidi Wang.

Hun forklarer, at kinesere er forsigtige og sjældent blander sig eller sladrer, hvis der er ballade.

”Kinesere kan generelt ikke lide ballade og blander sig helst udenom, hvis de kan. Man gør sjældent noget, som man ikke kender konsekvensen af, og derfor udtaler man sig helst ikke om noget, som ikke vedrører en selv,” siger Heidi Wang.

Mette Thunø fra Aarhus Universitet forklarer også, at der hersker en stærk overbevisning blandt kinesere og vietnamesere om, at en god uddannelse er vejen til en god start på livet.

”Forældrene understøtter typisk deres børn gennem hele skoleforløbet og har sørget for, at de lærer dansk og er flittige i skolen. Undersøgelser fra Danmarks Statistik viser for eksempel, at vietnamesiske efterkommere får højere karakterer til folkeskolens afgangsprøve end efterkommere af danskere.

Færre og færre forbrydelser