Attentat får ikke danske jøder til at flygte

Det Jødiske Samfund i Danmark drænes ikke som følge af attentater, siger tidligere overrabiner Bent Lexner

Jøder ønsker at blive i Danmark til trods for religiøst motiverede attentatforsøg i lørdags.
Jøder ønsker at blive i Danmark til trods for religiøst motiverede attentatforsøg i lørdags. Foto: Kasper Palsnov.

Der er blevet råbt ”jødesvin” efter familiefædre med børn i hænderne, og der er blevet malet hadefuld graffiti. Blandt andet på den jødiske Carolineskole, hvor gerningsmænd trængte ind i august sidste år, knuste ruder og skrev: ”Ingen fred til jer zionistsvin.”

I flere år har Det Jødiske Samfund årligt rapporteret om verbale og fysiske overgreb på menighedens medlemmer, og nogle har udtrykt frygt for, at det kan gå rigtig galt.

Det gjorde det natten til søndag, hvor en mand skød og dræbte et 37-årigt medlem af Det Jødiske Samfund i Danmark, mens han var på frivillig vagt foran synagogen i det indre København.

Men attentatet får ikke de danske jøder til at forlade Danmark, siger Bent Lexner, tidligere overrabbiner i Det Jødiske Samfund i Danmark.

”Dem, der vil rejse til Israel, rejser til Israel, jeg tror ikke, at et attentat spiller den store rolle i forhold til det. Vi skal kunne fungere igen, og vi skal have menigheden op at køre igen så hurtigt som muligt med gudstjenester, skoleliv og fester, og selvfølgelig skal vi tage os af familien til det medlem, vi har mistet. Vi skal ikke frygte og være fulde af angst, men vi skal være bekymrede og opmærksomme på, hvad der foregår omkring os,” siger Bent Lexner.

Han har tidligere udtalt, at de jøder, der ønsker at praktisere de religiøse forskrifter, har en tendens til at rejse til Israel, så den jødiske menighed i Danmark bliver stadigt mere kulturbåren, men han tror ikke, at weekendens attentat vil skubbe yderligere til den proces.

Efter overgrebet på den massivt indhegnede Carolineskolen i august sagde rabbiner Jair Melchior, at han frygtede, at det ville gå ud over mennesker næste gang, og han opfordrede politikerne til at opgradere sikkerheden omkring skolen.

Efter angrebet på Charlie Hebdo og det jødiske supermarked i Paris fremsatte det Jødiske Samfund i Danmark igen et ønske om bedre beskyttelse. De vil gerne have, at poltiet er til stede, når børnene bliver afleveret i Carolineskolen om morgenen, og de ønsker politi-tilstedeværelse ved større arrangementer i synagogen. Det er der ikke i dag. Der har været møder med myndighederne, men det er endnu ikke besluttet, hvordan sikkerheden eventuelt skal opgraderes.

Det Jødiske Samfund ønsker dog ikke at pege fingre ad sikkerhedsindsatsen i weekenden, for politiet stillede med to svært bevæbnede betjente til at beskytte synagogen efter attentatet på Østerbro, og Det Jødiske Samfund havde ikke forestillet sig, at det ikke var nok.

”Vi diskuterer selvfølgelig sikkerhed, og hvis der ikke havde været politibeskyttelse i går, ville vi alle sammen have sagt, 'se, Danmark vil ikke gøre noget'. Nu var politiet der gudskelov, og havde de ikke været der, kunne det have været meget, meget værre,” siger Bent Lexner.

Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker ved Diis, tror ikke, at truslen mod det jødiske samfund i Danmark bliver mindre foreløbig:

”Siden 2000 har der været en stærk stigning i indrapporterede antisemitiske hændelser i Europa. Der er samtidig en stigende tendens til anti-jødisk retorik i det offentlige rum, som især er blevet muligt med de sociale medier. Det er typisk forhold i Mellemøsten, som spiller ind, hvor Europas jøder bliver stillet til ansvar for Israels politik. Den seneste tids hændelser peger på, at jødiske institutioner vil blive ved med at være et mål,” siger hun.

PET og Københavns Politi er ved at udarbejde en ny trusselsvurdering som følge af attentaterne.