Aviser: Thulesen Dahl er dansk politiks nye stærke mand

Det vil være et totalsvigt over for partiets mange nye vælgere, hvis DF ikke går med i regering, mener JP.

- At have et så stort Dansk Folkeparti og et sejrssikkert Liberalt Alliance stående uden for regeringen må være et mareridt for Lars Løkke Rasmussen, som vil blive presset fra sag til sag, skriver Berlingske.
- At have et så stort Dansk Folkeparti og et sejrssikkert Liberalt Alliance stående uden for regeringen må være et mareridt for Lars Løkke Rasmussen, som vil blive presset fra sag til sag, skriver Berlingske. Foto: Linda Kastrup.

Dansk Folkeparti udråbes i fredagens avisledere som valgets ubetingede vinder, og det spændende bliver nu, hvordan partiet vil forvalte sin position som det største på den borgerlige fløj.

- Landet ser nu frem til en regeringsdannelse, hvor spændingen ikke bliver, hvem der kommer til at bestemme, men kun hvilken konstruktion Kristian Thulesen Dahl foretrækker for, som han selv udtrykker det, at få størst mulig indflydelse, skriver Politiken.

Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager skriver følgende i sin leder om Dansk Folkepartis fremgang:

- Dansk Folkeparti blev født som et protestparti, men er nu vokset til at være Folketingets næststørste og kan ikke længere unddrage sig det forpligtende ansvar, der følger med at have magt og indflydelse. Partiets leder Kristian Thulesen Dahl, der inden valget har afvist at ville gå i regering, må med den tillid, som vælgerne har vist ham, ændre holdning og danne regering med Venstre og måske De Konservative og Liberal Alliance.

Berlingske mener - under overskriften "nyt jordskredsvalg anno 2015" - at det kan udvikle sig til et problem for Venstre, hvis DF ikke bliver del af en ny regering.

- Det eneste rigtige vil nu være, at Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl tager konsekvensen af den store valgsejr og påtager sig en del af det tunge ansvar som deltager i en Venstre-ledet regering.

- At have et så stort Dansk Folkeparti og et sejrssikkert Liberalt Alliance stående uden for regeringen må være et mareridt for Lars Løkke Rasmussen, som vil blive presset fra sag til sag, skriver Berlingske.

Uanset bogstavkombinationen i den nye regering " er der brug for en modig regering med styrke til at kunne bruge opsvinget til at gennemføre solide reformer, så der er styr på økonomien, og så der for alvor kommer gang i væksten. Det bliver ikke nogen nem opgave for Lars Løkke at finde frem til et driftsikkerts regeringsgrundlag, mener Berlingske.

Jyllands-Posten konstaterer, at mens Venstre i 2011 vandt valget, men tabte magten, så er det denne gang omvendt. Og det kan partiet takke Dansk Folkeparti - "valgets altoverskyggende sejrherre" - for.

Men det vil være et totalsvigt over for partiets mange nye vælgere, hvis Kristian Thulesen Dahl ikke går med i en ny regering, mener avisen.

- Med en så enestående vælgeropbakning til et så stadig relativt nyt parti vil det være udtryk for en historisk ansvarsforflygtigelse, hvis DF ikke slår til - og selvfølgelig gør de det, mener JP.