Bæredygtige banker mærker finanskrisen positivt

Danmarks tre bæredygtige banker oplever et stigende antal henvendelser trods finanskrisen. Midlet: investeringer i klima og økologi samt lån til verdens fattigste

Hos Andelskassen Oikos, der har 1400 kunder, består bankvirksomheden i at udlåne penge til verdens fattige – også kendt som mikrokreditter. Ganske enkelt har banken som hovedtese ikke at låne mere ud, end den har. -
Hos Andelskassen Oikos, der har 1400 kunder, består bankvirksomheden i at udlåne penge til verdens fattige – også kendt som mikrokreditter. Ganske enkelt har banken som hovedtese ikke at låne mere ud, end den har. -. Foto: Martin Rasmussen.

Finanskrisens storm er blæst uden om Danmarks tre bæredygtige banker. Måske er Merkur bank, Andelskassen Oikos og Bank Med Hjerte ikke de navne, der hyppigst dukker op blandt annoncørerne i TV 2s reklameblokke, men i ly af den økonomiske uro oplever de en stigende interesse fra nye kunder. Årsagen er ligetil: Ingen af dem spekulerer i usikre boligmarkeder og risikable aktier, og alle tre pengeinstitutter oplyser, at de ikke har tabt penge under krisen.

Hos Andelskassen Oikos, der har 1400 kunder, består bankvirksomheden i at udlåne penge til verdens fattige også kendt som mikrokreditter. Ganske enkelt har banken som hovedtese ikke at låne mere ud, end den har. Kommunikationsansvarlig Gullmai Sørensen forklarer, at Oikos har en kultur, der satser på det sikre.

Hos os er det etiske formål vigtigere end profitten. Vi er ikke sat i verden for at tjene penge, men for at skabe muligheder og sund drift. Når man ikke har som formål at profitmaksimere, behøver man ikke foretage risikable investeringer, siger hun og fortæller, at Oikos gennem året løbende modtager henvendelser fra potentielle bankkunder.

Under finanskrisen er disse henvendelser blevet flere, vurderer hun.

Bank Med Hjerte er en selvstændig underafdeling af den svenske Swedbank, som også har afdelinger her i Danmark. Bank Med Hjerte er forbeholdt de 1,6 millioner danske FDB-medlemmer og arbejder blandt andet sammen med Unicef og Max Havelaar, og her er det blandt andet muligt at spare op til både sine egne børns og u-landsbørns fremtid. Direktør Peter Nordblad ønsker ikke at oplyse bankens kundetal, men fortæller dog, at banken ikke er mærket af finanskrisen, og han mener, at den er et oplagt sted at søge hen for usikre bankkunder.

En tredje bæredygtig bank er Merkur Bank, som har 13.000 kunder. Det er en stigning på 13 procent i forhold til sidste år og stigningen er fortsat gennem finanskrisen, fortæller kommunikationschef Jonas Crumlin-Clausen.

Heller ikke Merkur Bank spekulerer på børserne og har derfor ikke tabt på krisen. Banken fokuserer i stedet på at fremme økologi og har som grundsten, at bankvirksomhed skal foregå under hensyntagen til mennesker, natur og miljø.

Bankernes fokus på bæredygtighed er dog ikke i sig selv afgørende for, hvordan de klarer sig under finanskrisen, forklarer John Norden, der er direktør for den uafhængige bankportal Mybanker. Afgørende er derimod, hvor aggressivt en bank har ageret i forhold til at låne penge og investere. Et felt, hvor de bæredygtige banker slet ikke opererer. Desuden har flere banker end de bæredygtige klaret sig gennem krisen med skindet på næsen.

De, der kommer godt igennem krisen, er de forsigtige og dem, der har gjort deres håndværk godt, siger han.

gehlert@kristeligt-dagblad.dk

Hos Andelskassen Oikos, der har 1400 kunder, består bankvirksomheden i at udlåne penge til verdens fattige – også kendt som mikrokreditter. Ganske enkelt har banken som hovedtese ikke at låne mere ud, end den har. -
Hos Andelskassen Oikos, der har 1400 kunder, består bankvirksomheden i at udlåne penge til verdens fattige – også kendt som mikrokreditter. Ganske enkelt har banken som hovedtese ikke at låne mere ud, end den har. - Foto: Martin Rasmussen