Prøv avisen

Bødskovs kinddans med usandheden fældede ham

Efter tre timers udspørgen i retsudvalget er justitsminister Morten Bødskov (S) på vej ud til pause. Kort tid efter er han forhenværende, da Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper meddeler, at partiet ikke længere har tillid til ham. – Foto: Keld Navntoft/.

Er det okay at stikke en løgn i særlige tilfælde? Justitsminister Morten Bødskov (S) gjorde det, beklagede og blev alligevel væltet af Enhedslisten

En løgn er en løgn, og den kan ikke forsvares ligegyldigt hvad omstændighederne er.

Derfor måtte justitsminister Morten Bødskov (S) i går trække sig som minister efter først et tre timer langt samråd og siden en besked fra Enhedslisten om, at partiet ikke længere har tillid til Bødskov som minister.

En minister må ikke lyve over for Folketinget. Det har ministeren gjort, sagde Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten.

Enhedslisten udtrykte sin mistillid til Morten Bødskov efter samrådet i retsudvalget, hvor en række oppositionspolitikere i utvetydige vendinger tog afstand fra den løgn, som de seneste uger har forfulgt Bødskov.

LÆS OGSÅ: Verden har sagt farvel til Mandela

Løgnen om, at retsudvalget ikke kunne besøge Christiania i februar 2012 på grund af en fuldt booket kalender hos politidirektøren i København, når sandheden var, at Pet vurderede sikkerhedsrisikoen på Christiania til at være for høj til et besøg fra udvalget, inklusive Pia Kjærsgaard (DF). Hun sagde efter samrådet:

Der er ingen undskyldning og ingen forklaring på en løgn. En løgn fra en minister i Folketinget kan på ingen måde forsvares. Det er mistillid til Folketinget fra ministerens side, og det går simpelthen ikke.

Bødskov beklagede igen og igen i løbet af samrådet uden dog at bruge ordet løgn men heller ikke Simon Emil Ammitzbøll, retsordfører for Liberal Alliance, godkendte, at en minister kan lyve i særlige tilfælde.

Ministre må ikke lyve for Folketinget, længere er den sådan set ikke. Ministeren indrømmer jo også, at han ikke ville gøre det i dag.

Venstres rutinerede folketingspolitiker Claus Hjort Frederiksen fastslog:

Det kan ikke forsvares at lyve. Hele Folketingets arbejde bygger på, at ministrene taler sandt.

På samrådet lød det fra Bødskov, at løgnen udelukkende handlede om at imødekomme PETs sikkerhedsanbefalinger uden at røbe dem.

Det handlede ikke om, at Christiania-besøget var for ressourcekrævende, bedyrede han.

Jeg vil gerne dybt beklage, at udvalget fik en begrundelse, som ikke var den reelle. Der skulle slet ikke have været givet en begrundelse, når udvalget ikke kunne få den reelle begrundelse, sagde Bødskov.

Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti, og Ellen Trane Nørby, politisk ordfører for Venstre, kaldte på skift Bødskovs urigtige begrundelse for en konstrueret løgnehistorie og en fabrikeret løgn, hvortil Bødskov svarede:

Det, I kalder løgnen... Jeg vil bare gentage min beklagelse. Jeg er oprigtigt ked af at bringe jer i den her situa-tion, fordi det var forkert af mig, og det havde været bedre at sikre, at der ikke blev givet nogen begrundelse. Jeg vil ikke gentage det fremover, og jeg håber, at det gode samarbejde i retsudvalget kan fortsætte i den tillidsfulde færd, vi trods alt har haft med hinanden.

Det kunne det ikke, viste det sig efter samrådet. Og ifølge Johannes Andersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, er en løgn som Bødskovs en alvorlig sag, fordi den bryder med demokratiets spilleregler om fuld oplysning. Men at lyve generelt er ganske almenmenneskeligt, pointerer han.

Det er en menneskelig eksistentiel adfærd at lyve. Engang imellem har alle brug for at pynte lidt på sandheden for at klare sig igennem hverdagen. Det er ikke noget godt råd, for løgn fortegner virkeligheden, men man kan til tider komme på kant med egne drifter, behov og valg, og derfor pynter vi af og til på sandheden.

Det er umuligt at komme til tops i politik uden at lyve en lille smule eller at arbejde med bestemte udsnit af virkeligheden, mener Johannes Andersen. For politikere ønsker at tegne udvalgte billeder af virkeligheden.

Morten Bødskov tegnede ifølge Enhedslisten et for misvisende billede af virkeligheden. Retsordfører Pernille Skipper formulerede det således under samrådet:

Forskellen på en usandhed og en løgn er vel, at en usandhed kan man komme til at sige. Men når man fortæller en usandhed med vilje, lyver man.

Leder side 12