Prøv avisen

Børn af fængslede forældre bliver svigtet

En ny bog fra Institut for Menneskerettigheder kortlægger, hvordan børn i Danmark rammes hårdt, når deres mor eller far skal i fængsel. Foto: .

Forholdet i fængslerne gør det svært for børn at besøge deres forælder i fængslet. Det har fatale konsekvenser for børnenes udvikling, viser ny forskning

Når lille Annes far bliver fængslet, kan det få fatale konsekvenser for hende.

Hvert år oplever 4000 danske børn, at deres forælder skal i fængsel. Det kan give psykiske problemer for børnene og øge risikoen for, at de selv sender ender i kriminalitet.

En ny bog fra Institut for Menneskerettigheder kortlægger, hvordan børn i Danmark rammes hårdt, når deres mor eller far skal i fængsel.

- Vi har i tre år arbejdet med at kortlægge de mange forskellige problemer, børnene oplever. På den baggrund har vi stillet en lang række konkrete forslag til forbedringer og håbet er selvfølgelig, at politikerne nu griber ind, siger seniorforsker hos IMR, Peter Scharff Smith.

Ifølge ham svigter samfundet børnene ved ikke at sikre nok forældrekontakt mellem børnene og de indsatte forældre.

- Børn af indsatte har ofte behov for at have forældrekontakt. Og ifølge FN's Børnekonvention har de også ret til det. Men reglerne og besøgsforholdene i Kriminalforsorgen gør det ofte svært at opretholde og udvikle forholdet mellem en indsat og dennes børn, og det går ud over barnet, forklarer Peter Scharff Smith.

Institut for Menneskerettigheder forslår blandt andet, at børn skal have ret til at besøge deres fængslede forælder mere end én time ugentligt.

Projektleder Janne Jakobsen fra Institut for Menneskerettigheder understreger, at der ganske vist er sket forbedringer de seneste år i Kriminalforsorgen.

- Men ofte er det lokale initiativer, og det batter desværre ikke på nationalt plan. Vores forskning dokumenterer, at der er behov for handling på nationalt plan, og at der indføres en række generelle standarder og retningslinjer, siger Janne Jakobsen.