Prøv avisen

Børn påvirkes voldsomt af at se deres forældre fulde

Børns trivsel og eget syn på alkohol påvirkes voldsomt, når de ser deres forældre berusede, viser engelsk undersøgelse. Foto: Colourbox.com. Foto: Sinar 2

Hvert tredje barn finder druk skræmmende. Britisk undersøgelse viser, at børn tydeligt kan mærke det, når deres forældre har drukket

Britiske børn er de ofte tavse vidner til deres forældres drikkeri. Halvdelen har set deres forældre fulde, og en tredjedel finder voksnes drikkeri skræmmende. Det fremgår af en ny undersøgelse blandt britiske børn.

Undersøgelsen er foretaget af organisationen Childwise på vegne af BBC's daglige tv-nyheder for børn, BBC Newsround. Flere end 1200 børn i alderen 10-14 år har svaret på, hvordan de oplever det, når voksne drikker.

Forskningschefen hos Childwise, Rosemary Duff, betegner de 30 procent, der finder det skræmmende, når voksne drikker, som en stor minoritet. Men hun finder det endnu mere bekymrende, at næsten halvdelen af alle børn er mere eller mindre ligeglade med at se voksne fulde.

"Det indikerer, at drikkekulturen er en indgroet vane," advarer Rosemary Duff.

Hun fremhæver, at hver generation lærer af den forrige, og hvis forældre drikker, så er det mere naturligt for børn at drikke. En opfattelse, der bliver understreget af, at piger ned til 11 år forklarede, at det var en del af en god bytur, når voksne drak så meget, at de blev plørefulde og kastede op.

8 ud 10 børn registrerer en markant forskel i voksnes opførsel som følge af alkohol. Nogle voksne bliver mere fjollede, andre vrede og aggressive, mens den sidste gruppe bliver glade og sjove.

En af dem, der har oplevet en mor med et alkoholmisbrug, er 10-årige Ben, som har fortalt BBC, hvordan alkoholen påvirkede hans liv.

"Da min mor begyndte at drikke, var det ikke så slemt, fordi hun drak et par glas om aftenen. Men det blev værre, da hun begyndte at drikke i løbet af dagen," fortæller Ben.

Af hensyn til hans og moderens anonymitet er de gengivet som en tegneserie.

Drikkeriet startede, efter at moderens far døde, og hun drak, da det var værst, op mod fire flasker whisky om dagen.

"Jeg gjorde det, fordi jeg troede, det ville hjælpe mig, men det gjorde tydeligvis det hele værre. Jeg var så påvirket, at jeg ikke var klar over, hvor meget jeg drak. Min eneste tanke var fokuseret på, hvordan jeg fik mere," fortæller moderen.

Hjemmet faldt fra hinanden, og Ben gjorde alt for at undgå, at hans skolekammerater opdagede noget.

"Nogle gange, når jeg gik til skole, så sad min mor allerede på en bænk i parken og drak. Jeg så hende, men så også væk, og lod som om jeg ikke kendte hende, fordi det var pinligt," husker Ben.

Med baggrund i undersøgelsen opfordrer Rosemary Duff til bedre undervisning af børn om alkohol og ikke mindst decideret druk.

Stifteren af Childwise, Emma Spiegler, supplerer:

"Jeg vil sige, at med et moderat og ansvarligt indtag af alkohol så kan voksne drikke og have det hyggeligt, og børn kan se, at det ikke er et problem. Men det er et problem, også for voksne, når børn bliver bange og skræmt af drikkeriet," fastslår Emma Speigler.

norum@kristeligt-dagblad.dk