Prøv avisen

Børn vil have sunde snacks, men får slik i stedet

-- Foto: colourbox.com

Forskning viser, at børn ved, hvad der er sundt og gerne vil have det. Men forældre har tendens til at prioritere det usunde

Børn vil hellere have en tallerken med frugt og en halv pose Matadormix end en hel pose Matadormix. Det er den overraskende konklusion på en større, igangværende undersøgelse af, hvad børn i alderen 9-12 år kan lide, og hvilke kompetencer de har til at vælge. Over 300 børn er blevet interviewet, og Steen Brock, lektor og dr.phil. fra Institut for Filosofi og Idehistorie ved Aarhus Universitet, har været med til at stå for dataindsamlingen.

– Børn kan skelne meget klart mellem sundt og usundt og kender udbudet af sunde snacks, siger Steen Brock og uddyber:

– De følger ikke blindt deres lyster. Allerede i denne unge alder er der ved at opstå en erkendelse af, hvad der er vigtige og ikke-vigtige behov, og de har en fornemmelse af, hvor meget slik, guf og kage, der er ok.

Problemet er bare, at forældrene ikke er gode til at følge børnenes ønsker. En landsdækkende undersøgelse af danskernes kostvaner for perioden 2000-2006 har vist, at hele 85 procent af børn i skolealderen ikke spiser det anbefalede daglige indtag af frugt og grønt, som for børn omkring 10 år er 300-500 gram om dagen.

Og børnene får ikke bare for lidt frugt og grønt, de får samtidig alt for meget usundt slik. Den seneste undersøgelse fra Fødevarestyrelsen viser, at børn omkring 10-årsalderen får tre gange så meget sukkerholdig is, kage og chokolade om ugen som anbefalet. Seks ud af ti børn risikerer at blive fejlernæret, fordi de spiser mere sukker, end de kan tåle.

Fejlen er forældrenes. Det mener Vibeke Lund, professionsbachelor i sundhed og ernæring og medforfatter til bogen "Sukkersheriffen". Hun mener, at det er de voksne, der overfører deres egne dårlige sukkervaner til næste generation.

– De voksne spiser frugt, mest fordi det er sundt. Vi trækker på vores egne smagspræferencer i stedet for børnenes, når vi vil være gode, siger hun.

Professor i børneernæring Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet er positivt overrasket over den nye undersøgelses resultater. Han mener, at misforholdet mellem børnenes ønske om sunde snacks og deres faktiske overforbrug af det usunde har tre årsager. For det første: tilgængeligheden. Det usunde slik er lettere at få fat i og derfor nemmere for forældrene at servere. For det andet: detailhandlens promovering. Usunde produkter står i børnehøjde i butikkerne og reklameres kraftigt for, mens sunde produkter mangler stærkere promovering. Og for det tredje: forældrenes vanetænkning.

– Forældrene tænker stadig, at det er slik, de skal købe, hvis de skal gøre noget godt for børnene. Men børn vil gerne have sund og velsmagende mad, bare de bliver udsat for det, siger Kim Fleischer Michaelsen.

Ifølge Steen Brock vægter de 9-12-årige ikke de sunde snacks højt, bare fordi de smager godt. Børnene ønsker at blande gammeldags slik med for eksempel karotter, ananasstykker og pærer for at legitimere det usunde. De tænker med andre ord som mange voksne: "Hvis jeg spiser guleroden først, er det mere i orden at spise lakridsen bagefter".

schou@kristeligt-dagblad.dk

Familieliv side 4