Prøv avisen

B-mennesker mistrives på jobbet

Otte-til-fire-job forhindrer B-mennesker i at levere varen fuldt ud på arbejdsmarkedet, viser ny undersøgelse.

Mens A-mennesker trives med en typisk 8-16 hverdag, slås B-mennesker med arbejdstider, der strider mod deres døgnrytme.

Og det har konsekvenser for B-menneskernes arbejdsliv, hvor tidlige mødetider forhindrer mange i at yde deres bedste på jobbet.

Det viser en ny undersøgelse som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

I undersøgelsen betegner 43 procent af de adspurgte sig som A-mennesker og 39 procent som B-mennesker. Og hvert fjerde B-mennesker oplever at arbejde på tidspunkter, der i virkeligheden ikke passer til deres døgnrytme.

At der er markant forskel på A- og B-menneskers trivsel på arbejdsmarkedet overrasker ikke arbejdspsykolog og lektor ved Aalborg Universitet Einar B. Baldursson.

- B-mennesker bruger jo en del af deres halvvågne tid på at befinde sig i en arbejdsmæssig situation, hvor de ikke kan levere deres bedste. Morgentimerne er jo et mareridt, siger han til A4.

Mere end hvert tredje A-menneske oplever ifølge undersøgelsen nogle gange irritation over morgentrætte kolleger, og hver tiende mener, at B-mennesker slet og ret er dovne.

Men den opfattelse ser Einar B. Baldursson helst manet til jorden med det samme.

- B'erne skal måske nok stramme sig an for at følge med A'erne først på dagen, men senere på dagen vender billedet, hvor A'erne har svært ved at komme i omdrejninger. De har deres forcer på forskellige tidspunkter, siger han.

Ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Flemming Dreesen, forstår problemet, men understreger, at arbejdets karakter indimellem sætter grænser for, hvor frit medarbejderne kan variere deres mødetider.

- Det gælder for eksempel for mange produktionsvirksomheder, at der er nogle procedurer, rutiner og mødetider, der nødvendigvis skal overholdes. Og så er der altså grænser for, hvor fleksibel man kan være overfor den enkelte, siger han.