Baguetten er blevet verdensarv. Men hvad med dansk bagværk?

Rugbrød, wienerbrød og kransekage er oplagte kandidater til at komme på Unescos verdensarvsliste over levende kulturarv fra Danmark, lyder det fra bagerbranchen

I sidste uge blev Macrons drøm til virkelig. Unesco meddelte, at den franske baguette er kommet på listen over levende og bevaringsværdig kulturarv.
I sidste uge blev Macrons drøm til virkelig. Unesco meddelte, at den franske baguette er kommet på listen over levende og bevaringsværdig kulturarv. Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix.

Unesco har meddelt, at den franske baguette er kommet på verdensarvsorganisationens liste over levende og bevaringsværdig kulturarv.

Baguetten er dog ikke den første fødevare på den anerkendte liste. Også ukrainsk rødbedesuppe og maltesisk fladbrød er officiel verdensarv. 

Indtil videre har Danmark kun to punkter på listen over levende kulturarv, men ingen af dem er specifikt danske og ingen af dem er spiselige. Det drejer sig om grønlandsk trommedans og -sang, samt klinkbådstraditionen, et stykke maritim kulturarv, som Danmark deler med de andre nordiske lande. 

Men hvad med den danske bagertradition? Er den ikke lige så rig på tradition og kultur som den franske? 

Jo, lyder det fra Henrik Mühlendorph, der er administrerende direktør i bagernes brancheorganisation Bager- & Konditormestre i Danmark.

"Danmark har en lang tradition for bagværk i alle afskygninger, og nogle slags brød og kager er  kendt langt udover landets grænser," siger Henrik Mühlendorph.

Kristeligt Dagblad har bedt brancheorganisationen foreslå tre oplagte danske bagværk til Unescos verdensarvsliste.

1. Rugbrød

En klar kandidat er det folkekære rugbrød, som har været danskernes daglige brød lige siden vikingetiden:

"I dag er rugbrødet især forbundet med den danske smørrebrødstradition. Men historisk har vi spist rugbrød til både morgenmad, frokost og aftensmad," siger Henrik Mühlendorph.

Ligesom baguetten laves rugbrød af simple ingredienser - vand, salt, kerner og rugmel, hvoraf noget af rugmelet har været omdannet til surdej.

"Rug er en kornsort, som ikke bruges ret mange steder i verden, og især i Danmark har rugbrødet vundet befolkningens hjerter. Vi savner det, når vi er i udlandet, og udlændingene er glade for det, når de smager det," siger Henrik Mühlendorph.

2. Wienerbrød

På trods af navnet er wienerbrød meget dansk:

"Det er inspireret af kagetraditionen fra Wien, men den danske version er helt sin egen," siger Henrik Mühlendorph.

Blandt de mest  populære wienerbrød er snegle, spandauere, chokoladeboller, stænger og kringler.

"Især sneglen er populær og findes i mange udgaver. Der er for eksempel onsdagssneglen, direktørsneglen og romsneglen," siger Henrik Mühlendorph.

Også i udlandet er det danske wienerbrød berømt. I USA kendes det som "danish pastry", mens det i tysktalende lande kendes som ''Kopenhagener Gebäck" eller "Dänischer Plunder". 

3. Kransekage

Ikke alle er klar over, at også kransekagen er en særlig dansk opfindelse fra slutningen af 1700-tallet. Den simple dej består af marcipan, sukker og æggehvider og er dekoreret med hvid glasur.

"Vi forbinder den ofte med nytår, men den hører til alle slags festlige lejligheder," siger Henrik Mühlendorph.

Den typiske kransekage er formet som et tårn af runde kransekager, men fås også i enkelte kransekagestykker og i form af et overflødighedshorn.