Balthasars røgelse drypper stadig ud af Omans stammer

Røgelsen, som en af Østens vise mænd siges at have bragt det lille Jesusbarn, ryger stadig fra små lerskåle overalt i Oman. I den sydlige del af landet, nær grænsen til Yemen, tappes den fra træet Boswellia sacra

På dette maleri fra 1400-tallet af Andrea Mantegna ses De Hellige Tre Konger, som bringer guld, røgelse og myrra til Jesusbarnet. I Oman er det en udbredt opfattelse, at Balthasars gave var røgelse fra Oman.
På dette maleri fra 1400-tallet af Andrea Mantegna ses De Hellige Tre Konger, som bringer guld, røgelse og myrra til Jesusbarnet. I Oman er det en udbredt opfattelse, at Balthasars gave var røgelse fra Oman. Foto: Arkivfoto.

Hårdføre og krogede kan Boswellia sacra-træer modstå selv de mest rasende storme og den hårdeste tørke. Kønne er de dog ikke, men den duft, som deres harpiks afgiver, når den brændes, er underskøn. Måske derfor valgte en af de vise mænd, Balthasar, netop røgelse fra den sydlige del af Den Ara­biske Halvø som gave til det lille Jesusbarn, før han ifølge den bibelske fortælling begav sig ud på sin lange færd

LÆS OGSÅ: Røgelse godt mod depression

Balthasar var dog langtfra hverken den første eller sidste til at bringe røgelse med sig fra syd til nord. Langs de gamle karavaneruter, hvoraf en af dem er opkaldt efter røgelsen, blev det båret ud til kysten på kameler og derefter udskibet til middelhavsområdet og så langt væk som til Indien.

Handelen med det begyndte allerede omkring 3000 f.Kr., og det siges at have været oldtidens dyreste vare. Dronningen af Saba siges at have været kunde i Dhofar, som er en af Omans sydligste provinser og stedet, hvor røgelsen kommer fra. Men også Romerrigets herskere nød godt af duften fra Boswellia Sacra-træets harpiks.

Dengang som nu blev harpiksen udvundet ved, at mænd skar stykker af barken. Derved dryppede saften fra træets indre ud, og den kunne så efter lidt tid rulles til små kugler. Disse blev efterfølgende tørret i solen og derefter brændt over glødende kulstykker. Stadig i dag bruges røgelsen i Oman dels til at holde uindbudte gæster som myg væk og dels til at byde gæster velkommen.

Langt det meste af den røgelse, der i dag bliver udvundet i Dhofar, bliver da også brugt i Oman. Helt til hovedstaden Muscat har brugen af det nemlig vundet frem, og så godt som alle steder trænger duften fra Boswellia ­sacra-træets harpiks sig på. Ikke mindst i souken eller markedet i Muscat, hvor små krukker af det kan købes alle steder.

Røgelse er stadig meget populært her. Vi bruger det, når vi får gæster. Så fører man lidt af røgen op mod ansigtet. Det får vores tøj og hår til at dufte godt, og det er en velkomstgestus fra værten at tilbyde det, siger Hazza, der hver dag sælger de små røgelseskugler.

Hazza mener dog også, at røgelsen har helbredende virkning på flere sygdomme. Og det er inderne enige i. Der dyrker man det nemlig også og bruger det i dagligdagen. Ifølge læger inden for den indiske ayurvediske tradition virker røgelsen mod bronkitis, astma og gigt.

Røgelsen, som inderne bruger, er dog ikke helt den samme som den fra Oman. Nok stammer den også fra træet Boswellia sacra, men det er en anden sort. Og spørger man omanerne, er de overbeviste om, at deres røgelse er den fineste.

Op gennem historien har dette også været sandt, men det kniber med at holde fortidens eksport vedlige i dag, og derfor har andre markeder som for eksempel det somaliske taget over, hvor omanerne har sluppet. Det, der bliver produceret i Dhofar, er dog stadig af en kvalitet, som Balthasar kunne være stolt af at give væk, og det gør de gamle karavanecentres ruiner, brønde og byer i det sydlige Oman interessante for arkæologer og turister. En hel industri er opstået omkring den gamle røgelsesrute fra Dhofar via Yemen til Det Røde Hav, og med den genoplives oldtidens fineste handelsvare Omans røgelse.

bagsiden@k.dk

Saften fra træet Boswellia sacra bruges både til røgelse og til parfume med røgelsesduft, som ses på dette foto fra Oman.
Saften fra træet Boswellia sacra bruges både til røgelse og til parfume med røgelsesduft, som ses på dette foto fra Oman. Foto: Andoni Canela.