Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Barndommen bestemmer livsglæden

Vores mentale sundhed hænger tæt sammen med trygheden i vores barndom, viser ny undersøgelse. Her en mor og hendes otte-måneder gamle datter på tur i Heathers Hill ved Vejby Strand i Nordsjælland. Foto: Thomas Vilhelm/Scanpix Foto: Thomas Vilhelm Denmark

Det er nu dokumenteret, at ubehagelige oplevelser i barndommen påvirker livsglæden i det senere liv. Især kvinder mærker konsekvensen af en turbulent barndom

Har du været udsat for langvarige familiekonflikter i barndommen, vil din livsglæde højst sandsynlig nå frysepunktet i dit voksne liv. Og er du kvinde, er udsigterne til det især dystre.

Det er konklusionerne af en ny rapport om voksnes mentale sundhed, foretaget af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.

- Det særlige ved denne rapport er, at man for første gang kan dokumentere, at der er en klar sammenhæng mellem barndommens oplevelser, og hvordan livsglæden vil forme sig senere i livet, siger projektleder Anne Illum Christensen.

10.082 personer har besvaret tolv psykologiske spørgsmål, hvorfra det har været muligt at beregne en score for deres mentale sundhed.

Deltagernes svar viser, at forekomsten af dårlig mental sundhed stiger jo flere alvorlige begivenheder, deltageren har haft.

Særligt kvinderne er repræsenteret her. Har de oplevet tre eller flere alvorlige begivenheder som børn har 28 procent af dem dårlig mental sundhed som voksne, mens det kun gælder 15 procent for mændenes vedkommende.

- Kvinder er generelt mere sårbare end mænd, så det er ikke overraskende, at vores rapport dokumenterer, at det især er kvinderne, der er disponeret for dårlig mental sundhed, siger Anne Illum Christensen.

Undersøgelsen er blevet iværksat efter, at EU og WHO har valgt at sætte fokus på mental sundhed. Efter resultatet nu er lagt på bordet, vil forskerne tænke videre i processen.

- Næste skridt bliver at få iværksat nogle initiativer over for de her målgrupper, vi har identificeret, og forhåbentlig lave en forbedring for dem, siger Anne Illum Christensen.