Barnets juleglæde sejler væk med forældrenes promiller

Når Familien Danmark sætter sig til julebordet, kulminerer bekymringerne hos de flere end 100.000 børn, som lever med alkoholiske forældre. For julen er også alkoholens fest, og det mærker både terapeuter og en gruppe unge mennesker hos behandlingsstedet Lænken

Tegning: Rasmus Juul
Tegning: Rasmus Juul.

Helena, Camilla, Lasse og Dennis har én ting til fælles: Som børn oplevede de den ene jul efter den anden, hvor far eller mor drak sig langt ned under julebordet.

I dag er de voksne og har blandede følelser op mod juleaften. Helena Moesgaard, 24 år, skal selv stå for julen med sin kæreste og parrets to børn. Hendes alkoholiske far kommer på besøg. Det gør hende ængstelig. Camilla Rasmussen, 20 år, er inviteret til jul hos sin kærestes familie. Først var hun skrækslagen ved tanken om en glad og rolig jul, men nu regner hun med at tage med. Lasse Skov, 19 år, og Dennis Outzen, 32 år, glæder sig til julen.

LÆS OGSÅ: Hver tredje kender en der drikker for meget

De fire unge voksne har taget plads hos alkoholbehandlingsstedet Lænken i Glostrup seks dage før jul. Lænken er landets største behandlingssted med 14 ambulatorier og 3000 voksne alkoholikere i behandling årligt. Men Lænken har også samtalegrupper og rådgivning for børn af alkoholikere. Og hvor der normalt er to børn, som ugentligt ringer til Lænken i Glostrup, ringer op mod 10 børn, når julen indfinder sig i børnenes tanker fra slutningen af november. For julen er ikke hjerternes fest for disse børn.

Da Helena var barn, begyndte julebekymringerne allerede i september. Hun spekulerede på, hvordan hun skulle planlægge julen med sin alkoholiske far. Ville han drikke lige så meget som til hverdag på værtshuset, og skulle hun lade være med at nævne gaver for ikke at rode i den dårlige økonomi? Faderens faste julefrokost med drukkammesjukkerne var toppen af isbjerget i den juleferie, som altid gik alt for langsomt.

Når jeg tænker på det nu, har jeg et billede inde i hovedet af en lille pige, som sidder bagerst i klasselokalet med hovedet i hænderne og bare ønsker, hun skulle blive på skolen hele juleferien. Jeg ville egentlig ønske, at jeg slet ikke havde noget forhold til julen, men for mine børns skyld skal julen være noget rart, fortæller Helena.

I Camillas barndomshjem var det moderen, der drak. Tæt. Når flaskerne hobede sig op, var beskeden til Camilla, at hun bare kunne skride hjem til sin far. Juleferierne var én lang alkoholsump for moderen, så da Camillas nuværende kæreste forsigtigt spurgte, om hun i år vil fejre jul med hans familie, fik hun det dårligt.

Jeg fik kvalme bare ved tanken om en jul, hvor alle sidder pænt og smiler. Det virker skræmmende og grænseoverskridende med en velfungerende familie, for jeg har været vant til, at man hele tiden sidder og forventer et angreb hen over bordet, siger Camilla.

Ved Camillas fortælling nikker Mette Harms og Vivien Abrahamsen samstemmende. De er henholdsvis leder og alkoholterapuet hos Lænken i Glostrup.

LÆS OGSÅ: Jul blandt børnene i sorggruppen

Det her er en vigtig pointe, for når unge, som har haft en barndom som Camillas, møder noget godt, kan det blive rigtigt svært, siger Mette Harms.

Vivien Abrahamsen tilføjer:

Forældrenes alkoholmisbrug går ofte ud over børnenes evne til at være i sociale relationer. Hvis noget pludselig bliver for godt, trækker man sig. Det er en overlevelsesstrategi.

Helena, Camilla, Dennis og Lasse har alle deltaget i terapi både individuelt og i en gruppe for at komme barndomstraumerne til livs. De kender hinanden, og med et grin siger Lasse til Camilla:

Du var en ren Lisbeth Salander, da jeg mødte dig.

Selv var han en usikker dreng med en I kan ikke lære mig noget-attitude, da han kom i behandling hos Lænken. Gennem barndommen eskalerede moderens druk, når julen stod for døren. Og jo nærmere julen kom, desto mere tænkte han over, om moderen nu igen gemte flaskerne.

Jeg var på psykisk overarbejde hele tiden. Hvis hun tabte glasset, vidste jeg, hvor papiret til at tørre op med stod, og jeg var ekstremt nervøs for, hvad der kunne ske, husker han.

Nu glæder han sig til julen, men fordi så mange børn lider under forældrenes druk i julen som året rundt må der gribes ind, mener Lænken-leder Mette Harms.

Der er også et politisk budskab i det her, for der bør være et tilbud til pårørende på lige fod med tilbuddet til misbrugeren. Alt for mange af børnene bærer forældrenes problemer med sig med eget misbrug og depressioner. De penge, tilbuddene vil koste, tjener sig selv ind 1000 gange.

Og selvom juleferien lige nu er anledningen til alkoholiker-børnenes bekymringer, er situationen ikke anderledes, når skolerne sommerlukker, pointerer 20-årige Camilla:

I julen kan du ikke flygte. Alle andre er hjemme, og arbejdet er der ikke til at forhindre mor og far i at drikke. Men det er det samme om sommeren. Og hvad gør du lige, når du sidder med en stangstiv mor på Mallorca?