Prøv avisen

Barnløse vil designe deres donorsæd

Direktøren for Cryos, Ole Schou fortæller, at det især er enlige, der henvender sig til sædbanken. -

Verdens største sædbank, Cryos, åbnede i går for en ny service, hvor private selv kan bestille sæd på nettet og dermed få det perfekte donorsæd

'Jeg vil gerne be' om en advokat med grønne øjne og mørkt hår, der bruger størrelse 44 i sko og taler mindst tre forskellige sprog'.

Barnløse har i stigende grad meget specifikke ønsker til, hvordan deres barn skal "sammensættes", og de er ikke tilfredse med den mere eller mindre udvalgte sæd, som der tilbydes, oplyser verdens største sædbank, Cryos, til gratisavisen Metroxpress.

Derfor åbnede sædbankens danske afdeling en ny service, mandag.

På internettet kan barnløse nu selv bestille sæd, og de har mulighed for at læse omfattende oplysninger om donoren.

Hopper uden om lov
- De (barnløse, red.) vil ikke acceptere, at en læge bare propper en eller anden tilfældig donor op i dem. Det svarer jo til at gå ned på gaden og tage den første og den bedste, siger Ole Schou, der er direktør for Cryos, som har hovedkontor i Århus.

På Cryos' nye service kan private læse omfattende beskrivelser om donorerne, hvor blandt andet afstamning, uddannelse, karriere og personlighed er et udpluk af de mange oplysninger.

Da barnløse nu selv bestiller og handler donorsæden på nettet, kommer Cryos uden om en lov, der forbyder sundhedsansatte at skele til andet end race, højde, vægt, hår- og øjenfarve ved udvælgelse af donorsæd.

Barnet kan ikke byttes
Selvom Cryos forventer, at op mod 60 procent af sædbankens danske modtagere vil bruge servicen om få år, mener børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår, John Halse, at det nye tilbud er en uskik.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan forældrene reagerer, hvis generne ikke udfolder sig, som de havde regnet med. Der er ikke nogen bytteseddel, hvis lille Kenneth ikke bliver advokat alligevel, siger John Halse til Metroxpress.