Prøv avisen

Barnløse kan se frem til lettere adgang til æg og sæd

Folketingets sundhedsordførere har bedt Etisk Råd vurdere, hvorvidt forbuddet mod dobbeltdonation bør lempes.

Enlige, lesbiske og par, hvor begge har nedsat fertilitet, kan have udsigt til snart at få lov til at få børn efter behandling, hvor både æg og sæd kommer fra fremmede donorer. Det skriver Berlingske fredag.

Hidtil har der politisk været et stærkt ønske om, at et barn skal kende mindst én af forældrene fra sit genetiske ophav. Men det synspunkt er ikke alle partier så stålsatte på længere.

Sundhedsordførere fra samtlige Folketingets partier har ifølge Berlingske besluttet at bede Etisk Råd om en udtalelse om, hvorvidt man bør overveje at lempe forbuddet mod såkaldt dobbeltdonation.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, kalder situationen på området "dynamisk" og opfordrer til det, han kalder "en moderne tilsnitning".

Ifølge ordføreren kommer eksempelvis lesbiske par, der ønsker at blive gravide, i klemme i forbuddet mod dobbeltdonation. Han mener, at lovgivningen bør genovervejes.

- Vi ser i dag, at rigtig mange med meget stor lethed kan rejse ud fra landets grænser og få behandlinger med både æg og sædceller.

- Det bliver vi nødt til at tage med i vurderingen af, om vi skal lave en lovændring i Danmark, siger han til Ritzau.

Socialdemokratiet har tidligere været skeptisk over for dobbeltdonation.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, mener, at der er behov for at se nærmere på dobbeltdonation i takt med at familiemønstre ændrer sig.

Samtidig "kommer der nye teknologier, som gør det muligt at få børn på andre måder, end man hidtil har kunnet", siger hun.

Ifølge oplægget skal Etisk Råd vurdere, hvorvidt man bør lempe forbuddet mod dobbeltdonation i tre situationer, hvor en kvinde ønsker hjælp til at blive gravid med æg og sæd fra en donor.

Det gælder heteroseksuelle par, hvor ingen har brugbare kønsceller, enlige kvinder og lesbiske.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke på forhånd lægge sig fast på en holdning. Hun mener, at der følger en række svære etiske problemstillinger med forslaget.

Hos Dansk Folkeparti mener sundhedsordfører Liselott Blixt, at børn har brug for at se, hvor de kommer fra.