Bedre hjælp til alvorligt syges pårørende

Pårørende til langvarigt syge svigtes i sundhedssystemet. Ny bog fra Komiteen for Sundhedsoplysning er et af flere tiltag, der skal afhjælpe problemet

Omkring halvdelen af pårørende til kronisk syge viser tegn på stress og udbrændthed, og hver femte udvikler egentlig sygdom.
Omkring halvdelen af pårørende til kronisk syge viser tegn på stress og udbrændthed, og hver femte udvikler egentlig sygdom. . Foto: Nima Stock.

Det kan have store personlige omkostninger at være pårørende til et menneske med alvorlig og langvarig sygdom.

Af undersøgelser fremgår det, at omkring halvdelen af pårørende til kronisk syge viser tegn på stress og udbrændthed, og at hver femte udvikler egentlig sygdom. Samtidig ved man, at mange pårørende ikke føler sig hjulpet og set i sundhedssystemet. Men nu er flere nye tiltag rettet mod de pårørende på vej. Et af dem er et nyt skriftligt materiale, ”Lær at tackle hverdagen som pårørende”, fra Komiteen for Sundhedsoplysning. Heri sættes der fokus på, hvordan man som pårørende navigerer i det farvand af udfordringer, der følger med, når ens nærmeste bliver alvorligt og langvarigt syg.

”Vi håber, at vi med bogen kan give de pårørende et håb om, at de kan få en god hverdag, selvom deres liv er blevet ændret. Vi ønsker, at de lærer at passe bedre på sig selv, så der ikke skal føjes endnu en gruppe af syge til,” siger specialkonsulent fra Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg Petersson.

I bogen gives blandt andet nogle helt konkrete redskaber til, hvordan man gebærder sig, når man pludselig skal varetage rollen som både pårørende, advokat, sygeplejer og samarbejdspartner til sundhedsvæsenet. Ligeledes er der hjælp at hente i forhold til de følelsesmæssige udfordringer, en del pårørende møder.

”Mange står med bristede drømme omkring fremtiden og har en masse ’forbudte’ følelser om, hvad det mon kommer til at betyde for deres eget liv, at den syge ikke kan det samme som tidligere. Det kan være følelser, som kan være rigtig svære at tackle,” siger Malene Norborg Petersson.

Også Sundhedsstyrelsen sætter netop nu sammen med Danske Patienter fokus på pårørende. I tre små videofilm rettet mod personale i sundhedssektoren fremhæves eksempler på gode pårørendeindsatser. Videoerne, der skal inspirere sundhedspersonale til en øget indsats på området, er kærkomne, mener vicedirektør i Danske Patienter Annette Wandel. Hun påpeger, at utilfredsheden blandt de pårørende i dag er stor, og at sundhedsvæsenet på pårørendeområdet slet ikke er fulgt med den øvrige udvikling.

”I dag lever man i stigende grad med sygdommene hjemme, så de pårørende er meget mere på end tidligere. Det skaber momentum for en styrket indsats, og der er plads til mange forbedringer. De pårørende er en vigtig ressource, men for at kunne være det, har de behov for støtte,” siger hun.

Annette Wandel mener, at sundhedsvæsenet skal forpligtes til at identificere, hvem der er pårørende til hver enkelt patient og handle på de behov, de har.

”Der er slet ikke råd til at lade være med at gøre noget. Vi ved, at pårørende har mange sygedage for eksempel i forbindelse med transport af de pårørende, og risikoen for selv at blive syg som pårørende er stor, og så risikerer sundhedsvæsenet at stå med to patienter i stedet for en,” siger Annette Wandel.

Et af de steder, hvor man har sat ekstra ind i forhold til pårørende, er i Aarhus Kommune. Her står psykolog Lene Dernert i spidsen for et gratis tilbud til pårørende til kronisk syge, hvor der tilbydes både enkeltsamtaler og gruppeforløb.

”De her mennesker magter ofte ikke at tale med andre i deres omgangskreds. De vil ikke være til besvær og dem, der beder om hjælp hele tiden. Men her har de muligheden for at tale om især de mange følelsesmæssige og eksistentielle udfordringer, de har. De finder måske ikke altid svar, men de kommer til at føle sig mere i balance og få mere ro på, så de har overskud til at kunne klare de næste vanskeligheder, som de står over for,” siger Lene Dernert.