Prøv avisen

Bedsteforældre skal turde tage den med ro, når de passer børn

I gamle dage gled børnebørnene bare umærkeligt ind i hverdagen og tog helt naturligt del i den daglige trummerum, når de kom på besøg hos bedsteforældre i ferier og weekender, men i dag bliver programmet i stedet pakket med forlystelser og aktiviteter. Men det er ikke en dårlig ide at dyrke det nære og rolige.

Børnerådsformand opfordrer bedsteforældre til at skrue ned for aktiviteterne og op for nærværet, når de er sammen med deres børnebørn. Familielivseksperter er enige, men siger at det kræver mod

Bedsteforældre og børnebørn skal skrue ned for tivoliture, biografbesøg og ekskursioner til zoologisk have og i stedet fylde tiden med stille stunder, ro og nærvær. Sådan lyder opfordringen fra formand for Børnerådet Per Larsen.

”Alle vores undersøgelser viser, at det faktisk er det, børnene efterlyser: ro, nærvær og tryghed. Det synes jeg, at vi som bedsteforældre skal være lydhøre overfor og forsøge at indfri. Børn farer i dag fra den ene aktivitet til den anden. Hos os har de en mulighed for at komme helt ned i gear og opleve, at der er tid og ro til at tale, blive lyttet til og bare være. Den mulighed synes jeg, at vi har pligt til at gribe,” siger Per Larsen, der også har rejst emnet i det seneste nummer i Ældre Sagens magasin.

Familievejleder og pædagog Lola Jensen er enig, men påpeger samtidig, at bedsteforældrene er oppe mod stærke kræfter, når de overtager ungerne fra en hverdag, der ofte er tætpakket med fritidsaktiviteter, udflugter, legeaftaler og computerspil.

Der er høje forventninger til, at det hektiske aktivitetsniveau ikke bare fortsætter, men måske ligefrem skrues i vejret, når børnebørnene kommer på forkælelsesvisit hos bedsteforældrene, så det kræver mod at stoppe op og skabe plads til de stille aktiviteter.

”Man skal turde slå bremsen i, og det er bestemt ikke nemt, når forventningerne til, at der skal ske noget ekstra, er blevet så store. I gamle dage gled børnebørnene jo bare umærkeligt ind i hverdagen og tog helt naturligt del i den daglige trummerum, når de kom på besøg hos bedsteforældre i ferier og weekender, men i dag er der store forventninger til udflugter, forlystelser og aktiviteter i lange baner. Det skal være noget særligt,” siger Lola Jensen og fortsætter:

”For mig at se er kunsten for nutidens bedsteforældre at gøre det nære og det rolige til det særlige. For eksempel at lave kirsebærsaft og hælde det på flasker med hjemmelavede mærkater. Eller måske bare lære børnene at lægge en kabale. Jeg indrømmer blankt, at det kan være svært. Min mand og jeg havde selv planlagt en tur til en minizoo med vores børnebørn i sommerferien, før det gik op for os, at det, vi egentlig allesammen havde allermest brug for, var en stille og hyggelig dag, hvor vi kunne tulle rundt sammen derhjemme. Derfor aflyste vi turen de voksne imellem, før den blev introduceret for børnebørnene,” siger hun.

Børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår John Aasted Halse er overvejende enig i, at der skal drosles ned for aktiviteterne, men advarer alligevel mod, at budskabet om at lave så lidt som muligt kan gå hen og tage overhånd.

Aktiviteter mellem bedsteforældre og børnebørn er nemlig også med til at skabe sammenhængskraft, en følelse af samhørighed og ikke mindst minder.

”Børnelivet er på mange måder blevet en hektisk størrelse, så det giver generelt god mening at råde forældre - og også bedsteforældre - til at drosle ned, men det skal jo ikke blive sådan, at det nye så bliver, at vi slet ingenting skal foretage os med vores børn og børnebørn. Man skal nok snarere turde skifte nogle af de højtgearede aktiviteter ud med nogle mere stille aktiviteter. Det er måske ikke så hipt at fiske, men man skal måske alligevel prøve det af med sit barnebarn og se om det alligevel ikke er noget, der kan vække interesse,” siger John Aasted Halse.

Han understreger dog samtidig, at den ny generation af bedsteforældre adskiller sig markant fra tidligere generationer ved at være langt mere aktiv og udadvendt, og at det derfor ikke giver mening at forvente klassiske bedsteforældre-sysler af bedsteforældre, der måske har lige så travlt som forældrene.

”Jeg er for eksempel den type bedstefar, der tager til Roskilde Festival og hører Paul McCartney med mine børnebørn. Og jeg kommer ikke lige foreløbig til at sidde og rokke i en gyngestol, mens jeg ryger pibe,” siger John Aasted Halse.

For formanden for Børnerådet Per Larsen er det imidlertid flintrende ligegyldigt, om bedsteforældrene hører rock eller gynger i gyngestol med deres børnebørn, så længe de er oprigtigt og helt til stede, når de gør det.

”Min oplevelse er, at bedsteforældre kan bidrage med noget vigtigt til børns liv i form af nærvær og tilstedeværelse. I en hverdag, der er travl, og hvor forældrene ofte er hængt op, kan bedsteforældrene blive lige den pause fra rotteræset, som rigtig mange børn har brug for,” siger han.