Bekymring over udskrivning af smittede ældre

Flere plejehjem melder om coronasmittede beboere. De bliver i nogle tilfælde udskrevet til isolation på plejehjemmet, og det skaber bekymring

”De ældre må ikke blive kastebolde mellem sygehusene og plejehjem. Det skal for enhver pris undgås, at plejehjem bliver højrisiko for smitte. Hvis de ældre skal sendes tilbage, skal plejehjem være fuldstændig klar til at modtage i forhold til værnemidler og forebyggelse af smittespredning,” siger direktør for Ældre Sagen Bjarne Hastrup. Arkivfoto.
”De ældre må ikke blive kastebolde mellem sygehusene og plejehjem. Det skal for enhver pris undgås, at plejehjem bliver højrisiko for smitte. Hvis de ældre skal sendes tilbage, skal plejehjem være fuldstændig klar til at modtage i forhold til værnemidler og forebyggelse af smittespredning,” siger direktør for Ældre Sagen Bjarne Hastrup. Arkivfoto. Foto: Annett Bruhn/Ritzau Scanpix.

Først var det Hørgården i Aarhus, der måtte melde om et coronarelateret dødsfald blandt de ældre, og nu melder flere plejehjem om syge og døde beboere. De syge bliver i nogle tilfælde udskrevet til isolation på plejehjemmet, og det skaber bekymring hos beboere, personale og pårørende.

På Plejecenter Sjælsø i Rudersdal Kommune er en beboer død af corona, og endnu en er smittet. Vedkommende har været indlagt på sygehuset, men er udskrevet og sendt retur til plejehjemmet.

I alt 25 medarbejdere og otte beboere på plejehjemmet, hvor der i alt bor omkring 140 ældre, er nu testet, oplyser Thomas Bille, der er vicekommunaldirektør i Rudersdal.

”Nu venter vi på resultatet af testene, og vores medarbejdere er undervist i, hvordan de skal bruge værnemidler, og vi har en procedure for, hvordan vi håndterer den situation, så det kan vi godt,” siger han og oplyser, at beboerne i det ”hus’”, hvor smitten brød ud, nu er isoleret fra resten af Plejecenter Sjælsø.

OK-Fonden, som driver 16 plejehjem i Danmark, fortæller, at de i nogle tilfælde har fået syge coronapatienter tilbage efter indlæggelse. De syge udskrives, når sygehuset vurderer, at det ikke længere er nødvendigt at være indlagt, men uden, at den smittede har været symptomfri i 48 timer. Fonden understreger, at plejepersonalet er uddannet til at tage sig af syge mennesker. Alligevel skaber det bekymring, når coronapatienter skal håndteres på plejehjemmet.

Også demenslandsbyen Grøndalshuse i Faxe er ramt af corona. En beboer er indlagt, og i løbet af de næste to dage bliver både ældre og personale testet, oplyser Marianne Hoff Andersen, direktør for sundhed og ældre i Faxe Kommune.

”Vi har opbygget en reserve af medarbejdere, der kan rykke ind, hvis det faste personale skulle være smittet.”

På Plejecenter Antvorskov i Slagelse er foreløbig to ældre indlagt, mens to andre smittede, som har været indlagt, er sendt tilbage og passes nu i isolation.

”Sygehuset udskriver dem jo, når de ikke er behandlingskrævende, og når de kommer hjem til os, er det selvfølgelig i fuld isolation,” siger forstander Pernille Rolsted.

Er I trygge ved det?

”Tryg er nok et stort ord for tiden, så både ja og nej. Men jeg synes, personalet optræder meget professionelt,” siger Pernille Rolsted.

Ældre Sagen har kritiseret, at coronasmittede udskrives og sendes tilbage til plejehjemmene, sådan som det også er sket i Gilleleje. Her døde en 95-årig beboer på Bavne Ager få dage efter at være udskrevet og hjemsendt.

”De ældre må ikke blive kastebolde mellem sygehusene og plejehjem. Det skal for enhver pris undgås, at plejehjem bliver højrisiko for smitte. Hvis de ældre skal sendes tilbage, skal plejehjem være fuldstændig klar til at modtage i forhold til værnemidler og forebyggelse af smittespredning,” siger Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen.

Professor i virologi Allan Randrup Thomsen ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet mener, at det ikke er forsvarligt at sende corona-smittede ældre tilbage til plejehjemmet, medmindre de har været symptomfri i 48 timer.

”Jeg er overrasket over, at syge ældre bliver udskrevet til plejehjem uden at være symptomfri i 48 timer. Det stiller meget store krav til personalet, der skal håndtere hygiejnen. Det er vores plejehjem ikke indrettet til hverken fysisk eller bemandingsmæssigt,” siger Allan Randrup Thomsen og peger på, at situationen for eksempel kunne løses ved, at beboere efter udskrivelse isolereres et andet sted end på plejehjemmet.

Professor i virologi Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet er enig med sin kollega.

”Lige præcis i forhold til plejehjem, hvor de allermest sårbare bor, skal man i den grad holde fast i, at patienterne skal være symptomfri 48 timer og holdes i isolation, inden de sendes tilbage til plejehjemmet,” siger Søren Riis Paludan.

Vicedirektør Janne Elsborg fra Hvidovre Hospital forklarer, at sygehuset ved udskrivelse af ældre covid-19 patienter til plejehjem og hjemmepleje følger Sundhedsstyrelsens og regionens retnings-linjer. Det betyder, at patienterne kan udskrives, selvom de stadig har corona, men ikke længere er indlæggelseskrævende.

”Vi ved, at situationen kan skabe bekymring. Vi har et fast team, der hjælper med kommunikationen omkring udskrivelsen. De fleste på plejehjem har deres egen bolig og deres eget toilet og kan så være i deres egne omgivelser,” siger Janne Elsborg.

Hun understreger samtidig, at borgere ikke udskrives til plejehjem eller hjemmepleje, før det via test er bekræftet, om de har covid-19 eller ej.

Sektorformand i de social- og sundhedsansattes fagforening Foa, Torben Klitmøller Hollmann, understreger, at det sosu-personale, der passer coronaramte på plejehjem, er uddannet til at passe patienterne på forsvarlig vis.

”Men det fjerner ikke den bekymring, der kan opstå, når en ældre coronaramt udskrives til plejehjem.”