Berømt ørn dræbt af skud: ”Der er ikke nogen tvivl om, at det er overlagt”

Det viser sig nu, at en havørne-hun, der blev fundet dræbt i midten af februar, har hagl i kroppen

Selvom man for tre år siden oplevede, at en ynglende kongeørn i Nordjylland blev skudt, og der sidste år blev fundet en havørn, der var død efter at have indtaget illegal gift, har man i Danmark ikke eksempler på, at folk er blevet dømt for drab på rovfugle.
Selvom man for tre år siden oplevede, at en ynglende kongeørn i Nordjylland blev skudt, og der sidste år blev fundet en havørn, der var død efter at have indtaget illegal gift, har man i Danmark ikke eksempler på, at folk er blevet dømt for drab på rovfugle. Foto: Kaare Smith/Ritzau Scanpix.

Det kan ikke være en tilfældighed, når noget på størrelse med en dør bliver sendt til tælling af skud fra et haglgevær.

Det er billedet, som Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening, bruger, når han forholder sig til en undersøgelse, der dokumenterer, at en havørne-hun, der blev fundet dræbt i midten af februar, har hagl i kroppen.

”Der kan ikke være nogen tvivl om, at det er overlagt, og det er dybt trist, at nogen kunne finde på at skyde en ørn,” siger han.

Hunørnen har gennem flere år været en del af et ørnepar fra Lolland, som man har kunnet følge via et webkamera fra Dansk Ornitologisk Forening. Optagelserne er set flere end 200.000 gange, og det har været en stor oplevelse for mange at følge ørneparret, oplever Egon Øster-gaard.

”Jeg ved også, at mange børn har nydt at følge med, så de har et forhold til et individ, der nu er blevet dræbt.”

Selvom man for tre år siden oplevede, at en ynglende kongeørn i Nordjylland blev skudt, og der sidste år blev fundet en havørn, der var død efter at have indtaget illegal gift, har man i Danmark ikke eksempler på, at folk er blevet dømt for drab på rovfugle.

”Jeg håber, politiet finder gerningsmanden, men vi ved jo fra de tidligere sager, at det er meget svært,” siger Egon Østergaard og uddyber:

”Det er svært for mig at se et andet motiv, end at man ikke kan lide sådan nogle store stygge fugle med grumme kløer.”

Derfor håber han også, at der ved en eventuel retssag sendes et tydeligt signal.

”Når vi sammenligner med andre landes domme, der er afsagt i sådanne sager, har vi meget at lære, og jeg synes, der burde være en straf, der virker afskrækkende for andre, så de ikke gør det samme,” siger han og henviser til, at gerningsmanden burde få udstedt en bøde og frataget sit jagttegn.

Dansk Ornitologisk Forening har efterfølgende erfaret, at hannen fra tv-ørneparret har fundet en ny hun-ørn, og at de er i gang med at bygge rede. Og trods ærgrelsen over ørnedrabet krydser Egon Østergaard fingre for rovfuglenes fremtid.

”Nu er håbet selvfølgelig, at det nyligt etablerede ørnepar får held med at lægge æg og få unger i år. Det er jo en fredet ørn, hvis bestand er truet, der er blevet skudt, så det er vigtigt, at ynglefuglene lykkes med at føre deres art videre.”