Prøv avisen

Bertel Haarder lover flere hospicer

Danmark ligger i den nederste halvdel i international undersøgelse ovber 40 landes pleje af døende. Der er brug for flere hospicer, lyder det fra sundhedsminister Bertel Haarder (V). Her Anker Fjord Hospice ved Hvide Sande ved Ringkøbing Fjord. Foto: Scanpix.

En stor international undersøgelse placerer Danmark på en 22. plads, når det gælder lindring af døende. Sundhedsminister Bertel Haarder lover flere hospicer

Danmark hører til de vestlige lande, hvor der er mindst hjælp og lindring til dem, som dør af en uhelbredelig sygdom.

Det viser en ny international undersøgelse, som placerer os milevidt fra duksen Storbritannien, langt fra de øvrige skandinaviske lande og et godt stykke under Ungarn og Polen. Det skriver Politiken.

Faktisk rækker den danske indsats kun til en 22.-plads ud af de 40 lande, som det anerkendte britiske analyseinstitut Economist Intelligence Unit har sammenlignet på blandt andet antallet af hospicer, støtte fra professionelle på dødslejet samt den generelle kvalitet af hjælpen.

Resultatet overrasker ikke en af Danmarks førende forskere i lindring af uhelbredeligt syge - såkaldt palliativ behandling.

- Det er en katastrofal indsats i Danmark. Der mangler det dobbelte antal senge og palliative specialisthold, og skal vi kunne sammenligne os med andre europæiske lande, mangler Danmark også uddannelser inden for området, siger overlæge ved Enhed for Akut Smertebehandling på Rigshospitalet Per Sjøgren til avisen.

Danmarks ringe placering får indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at love flere hospicer.

- Den her undersøgelse er nedslående. Pleje og omsorg af døende bør have højeste prioritet, og hvis det er det, der skal til, må vi bygge flere hospicer, siger Bertel Haarder til Politiken.

Ministeren vil ikke sætte tal på, men antallet af sengepladser skal kraftigt i vejret.

Bertel Haarder er samtidig enig med overlæge Per Sjøgren i, at der er behov for en øget indsats i forhold til de folk, der til dagligt beskæftiger sig professionelt med lindring af døende.