Prøv avisen

Beskæftigelsesfradragets afskaffelse mærkes mest i Gentofte

Regeringen præsenterede sit skatteudspil i sidste måned. Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn/arkiv

Regeringen vil med skatteudspil fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, så folk gør en ekstra indsats.

Hvis loftet over beskæftigelsesfradraget fjernes, vil det især være borgerne i Gentofte Kommune, som mærker det.

Det viser et folketingssvar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen.

Regeringen vil fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget frem mod 2023, og i et svar til Folketinget fremgår det, at Gentofte Kommune er den kommune, der har flest indbyggere, som opnår en skattelettelse per 1000 indbyggere.

Det drejer sig om cirka 350 personer per 1000 indbyggere. Bornholm er nederst på listen med 160 personer per 1000 indbyggere.

Den gennemsnitlige skattenedsættelse per indbygger i Gentofte Kommune skønnes til 4670 kroner.

Landsgennemsnittet skønnes til at være cirka 250 personer per 1000 indbyggere. Det svarer til en gennemsnitlig skattenedsættelse på 1330 kroner per indbyggere.

Når man er i beskæftigelse, er der en del af ens løn, som man ikke skal betale skat af. Det hedder beskæftigelsesfradraget.

Fradraget beregnes som en procentdel af indkomsten. Det er på 8,75 procent i år. Men det kan højest udgøre 30.000 kroner.

Dermed er det kun folk med en løn på op til 343.000 kroner, som får glæde af det fulde fradrag.

Ved at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget vil det give en skattelettelse på den sidst tjente krone på 2,7 procent til folk, der tjener mere end 343.000 kroner om året.

Derfor vil fjernelsen af beskæftigelsesloftet tilgodese dem, der tjener mest, er regeringen blevet kritiseret for.

Det var i sidste måned, at regeringen fremlagde sit skatteudspil, hvor afskaffelsen af beskæftigelsesfradraget var en af elementerne.

Det reducerer skatten på den sidst tjente krone og øger tilskyndelsen til at gøre en ekstra indsats, var meldingen fra regeringen.

Regeringen vil sænke skatterne for i alt 23 milliarder kroner. Regeringen havde et ambition om topskattelettelser, men det var Dansk Folkeparti - regeringens støtteparti - ikke med på. Derfor droppede regeringen planen.

Til gengæld er regeringen blevet kritiseret for at komme med maskerede topskattelettelser i sit skatteudspil.

Nedsættelse af registreringsafgiften og en fjernelse af skatten af fri telefoni er blandt andre elementer i skatteudspillet.

/ritzau/