Bestikkelse, saltvand og en falsk arm. Sådan har folk forsøgt at undgå covid-vaccinen

Rundt omkring i verden har folk under coronapandemien taget mange forskellige metoder i brug for at undgå vaccinen

I august blev en tysk sygeplejerske ansat ved et vaccinationscenter i landdistriktet Friesland i delstaten Niedersachsen afsløret i at have givet en lang række personer en saltvandsindsprøjtning i stedet for en covid-19-vaccine.
I august blev en tysk sygeplejerske ansat ved et vaccinationscenter i landdistriktet Friesland i delstaten Niedersachsen afsløret i at have givet en lang række personer en saltvandsindsprøjtning i stedet for en covid-19-vaccine. . Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix.

Umiddelbart lignede den en almindelig arm. Men da den rutinerede, italienske sygeplejerske Filippa Bua fik kigget nærmere på den hud, hun skulle til at placere en sprøjte med coronavaccine i, kunne hun se, der var noget galt.

I flere medier har man siden kunnet læse om den italienske mand, som Filippa Bua for få dage siden afslørede i at have påført sig en falsk arm af silikone, da han mødte op på vaccinationscenteret i Piemonte i det nordlige Italien. Det lykkedes ikke at narre sundhedspersonalet, og nu er den 57-årige tandlæge meldt til politiet for forsøg på bedrageri.

Han er ikke den eneste, der har forsøgt at anskaffe sig et coronapas på uærlig vis. I mange lande oplever vaccineskeptikere nemlig et stigende pres fra sundhedsmyndigheder og arbejdsgivere for at sige ja til stikket. Kristeligt Dagblad har her samlet fire andre eksempler på, hvordan folk har forsøgt at undgå covid-vaccinen.

1. De falske pas

Siden de digitale coronapas blev præsenteret, har der været problemer med forfalskninger af dem. De seneste måneder er mange lande begyndt at gøre vaccinen til et krav på arbejdspladser og i restauranter, hvilket kun har fået markedet for falske coronapas til at vokse. Dette har også ført til problemer med svindlere, som udgiver sig for at sælge falske pas, men forsvinder fra jordens overflade, så snart de har modtaget pengene.

Falske pas har også været et problem i Danmark. I november blev en 27-årig dansker for eksempel idømt halvandet års fængsel ved Retten i Aarhus for at have fabrikeret 49 coronapas på bestilling og seks til eget brug.

2. Bestikkelse af læger

Hvis man ikke kan anskaffe sig et falsk coronapas, kan man måske købe sig til et ægte. Det er der i hvert fald mange, der har forsøgt sig med i Australien. Her er praktiserende læger blevet tilbudt flere tusinde dollars i bestikkelse, hvis de vil udstede et coronapas uden at give et stik samtidig. Til det britiske medie The Guardian fortæller lægen Catherina Orr fra Melbourne, at det højeste bud, hun har hørt om, var 3000 dollars for et falsk coronapas. Andre læger er ikke blevet tilbudt penge, men har derimod modtaget trusler, hvis de ikke ville hjælpe med falsk vaccinedokumentation.

3. Gruppesmitte

En anden måde at få et coronapas på uden at blive stukket, er ved at blive smittet. Så snart man er rask efter virusinfektionen, opnår man nemlig et gyldigt coronapas, som gælder i seks måneder.

For få dage siden kunne TV 2 Lorry fortælle, hvordan der på flere sociale medier er oprettet grupper, hvor modstandere af coronavaccinen frivilligt lader sig smitte af hinanden på såkaldte ”coronabesøg”. Ifølge TV 2 Lorry opsøger de smittekæder i deres nærmiljø, og da folk vil være sikre på at blive smittet, er kram og kys ikke nok. I stedet kan smitten spredes med slikkepinde og karameller.

4. Sprøjter med saltvand

Det sidste eksempel handler ikke om mennesker, der har forsøgt at undgå coronavaccinen, men en sygeplejerske, der har forsøgt ikke at give den. I august blev en tysk sygeplejerske ansat ved et vaccinationscenter i landdistriktet Friesland i delstaten Niedersachsen afsløret i at have givet en lang række personer en saltvandsindsprøjtning i stedet for en covid-19-vaccine. Ifølge tysk politi tydede efterforskningen på, at ombytningen var en bevidst handling fra kvinden, som tidligere havde delt vaccinekritiske oplæg på sociale medier. 8557 personer måtte derfor vaccineres igen.