Bestsellere, børnebibeler og biografier

I går sluttede dette års bogmesse i Forum i København. En af de mange forfattere, der stod klar til at signere bøger, har musikeren Michael Falch, der fortalte om sine eksistentielle refleksioner i forbindelse med en skilsmisse og et liv med alkohol

Tusindvis af danskere besøgte i weekenden bogmessens 170 udstillere i Forum i København. Et af de interview, man kunne høre, var med musikeren og forfatteren Michael Falch, der med Nils Gunder Hansen som interviewer fortalte om sin vej ud af alkoholen. –
Tusindvis af danskere besøgte i weekenden bogmessens 170 udstillere i Forum i København. Et af de interview, man kunne høre, var med musikeren og forfatteren Michael Falch, der med Nils Gunder Hansen som interviewer fortalte om sin vej ud af alkoholen. –. Foto: Leif Tuxen.

Det ældru fællesskab er til rådighed alle steder i verden, lyder det fra musikeren Michael Falch, der i går blev interviewet om sin selvbiografi Trækruter af litteraturprofessoren og barndomsvennen Nils Gunder Hansen.

Fra Tranescenen fortæller musikeren om sin tid i rockens verden, hvor de alkoholiske dråber drev ham ud i et misbrug. Et misbrug, han nu har vendt ryggen. I dag søger han fællesskaber, hvor fællesnævneren ikke er alkohol:

Det første jeg gør, når jeg kommer til en ny by, er at melde mig ind i byens fodboldklub. Så har jeg pludselig 50 nye venner, fortæller Michael Falch, mens publikum griner i det stille.

Der er ikke en ledig stol tilbage i tilskuerrækkerne. Folk står i kø rundt om scenen for at høre om Michael Falchs eksistentielle refleksioner efter et liv med en skilsmisse og mange flytninger.

En tilskuerne ved Tranescenen er Søren Nielsen, der har fulgt Michael Falchs liv:

Jeg har læst hans bøger og hørt musikken. Jeg vil helt sikkert også læse hans nye bog, lyder det fra Søren Mikkelsen, der afløses af sin ven, Henrik Mogensen:

Jeg kender ham ikke så godt. Men han er fra en tid, jeg kender lidt til. Jeg kunne godt tænke mig at læse hans bog. Det havde jeg ikke skænket en tanke, før jeg kom på messen.

I år er det 20. og sidste gang, at bogmessen holdes i Forum på Frederiksberg i København, hvor omkring 26.000 var på besøg. Til næste år rykker bøgerne og forfatterne til Bella Center i Ørestaden.

Fra Gyldendals Tranescenen kan man høre klapsalver og grin fra andre scener, hvor forfattere har indtaget podiet. På Hvid Scene er børnepsykologen Per Schultz Jørgensen i samtale med Oscar K og Dorte Karrebæk, der står bag billedbogen Lejren. Den handler om en barndom, der ikke forbindes med leg, glæde og tryghed.

Det er en grusom historie, der sætter det hele i relief, lyder det fra Per Schultz Jørgensen, som fortsætter med at fortælle om, hvoran lejr ikke altid har noget at gøre med positive ord som lejrskole eller spejderlejr. I bogen er børnene fanger i lejre, der leder tankerne hen på kz-lejre og asyllejre.

Det her er en barndom, hvor børn indespærres og mister deres identitet. De bliver et nummer i rækken. De har ingen rigtig barndom, men kan kun vente og håbe.

Fra de triste budskaber bevæger vi os videre rundt blandt de mange stande. Ved stand nummer 381 kan man møde Ann Bjerre, der fortæller om sine erfaringer med pilgrimsvandringer.

Hun har netop udgivet bogen Vandringen på forlaget Rosendahls:

Der er et eller andet inde i os, der søger noget åndeligt. Noget vi måske ikke kan få i folkekirken, som jo står tom mange steder. Derfor søger mange ud på grænsen af troen, fortæller Ann Bjerre, der tog på sin første pilgrimsvandring i 2003 på Caminoen mod Santiago de Compostela i Spanien. Siden er det blevet til adskillige pilgrimsvandringer. Det vidner de slidte vandresko, som hænger på en af standens vægge, da også om. Men skoene er endnu ikke for udtrådte til, at hun træder i dem igen:

Har man levet meget materialistisk, er det en lettelse bare at være af sted med sine vandrestøvler og en rygsæk. Man kan blive glad for det enkle liv. Det giver en frihed.

Tilbage på Tranescenen er Michael Falch ved at være færdig. Han har dog stadig en pointe eller to, som han gerne vil fortælle:

LÆS OGSÅ: Bogen holder folkefest

I rockmusikkens verden dyrker man misbruget som noget heroisk. Men der er intet helteagtigt i at være i et misbrug. Når omgivelserne dyrker det som en kult, bliver man selv spundet ind i et falskt billede, hvor man kalder misbruget noget andet end det, det er, siger han og fortæller slutteligt om, hvordan har også har bevæget sig ud af den anarkistiske verden:

LÆS OGSÅ: Spirituelle spørgsmål er blevet legitime på bogmesse

Jeg var meget anarkistisk orienteret i 1970erne. Nu er jeg blevet det, jeg angreb ældre for at være, da jeg var ung. Jeg mere sat og har fået børn. Jeg skal ikke vælte noget samfund. Jeg vil hellere levere nogle mursten.