Biernes by

Paris er ikke blot byernes, men også biernes by. Tusindvis af bier i 300 bistader på tagene midt i Paris producerer noget af verdens fineste og dyreste honning

.-
.-. Foto: colourbox.com.

Bistader omkring Versailles Slottet og Marie Antoinettes kæmpemæssige park – hvorfor ikke. Men på tagene midt i Paris?

Det er ikke desto mindre tilfældet. I foråret blev to bistader med hver 60.000 bier installeret på Champs-Elysées, på taget til Grand Palais, den store udstillingsbygning, som blev rejst til Verdensudstillingen i 1900.

De to nye bistader har netop leveret deres første høst af honning. 50 kg hver eller væsentligt mere end de fleste bistader på landet, som kun producerer 10-15 kilo.

– Faktisk er biodiversiteten højere i byerne end på landet, forklarer biavleren Nicolas Géant, som har fået lov at installere sine foreløbig to bistader på Grand Palais.

– Der er masser af blomster og træer i parkerne og på folks balkoner, hvor bierne kan hente pollen, hvorimod landbrugsafgrøderne på landet og sprøjtegiftene generer bierne, understreger han

Grand Palais er omgivet af store træer, og dertil råder bierne over et prestigeomgærdet spisekammer i Tuillerihaverne ved det nærliggende Louvre og sågar over haven omkring den franske præsidents Elysée-palæ.

Paris blev biernes by allerede i 1872, da et første bistade blev stillet op i Luxembourg-haven omkring det franske senat. Bierne fra 20 bistader summer nu rundt i haven, og i alt tæller Paris omkring 300 bistader.

Nogle af dem er installeret på taget af Opèra Garnier, den karakteristiske operabygning fra midten af 1800-tallet i Paris? 9. arrondissement. Her har bierne siden 1983 hvert år produceret 100 kilo af en ualmindeligt fin og velsmagende honning, som de blandt andet finder ingredienserne til i lindetræerne omkring det nærliggende Palais Royal.

"Miel de l'Opéra Garnier" er verdens dyreste honning og koster små 100 kroner for 125 gram.

Blandt andet på initiativ af den franske biavlerforening, UNAF, er andre byer, deriblandt Lille i Nordfrankrig, begyndt at installerede bistader som led i et projekt, der skal vise biernes funktion som miljøets advarselsblink.

Biavlerne og landbrugets organisationer har i adskillige år skændtes om årsagerne til, at biavlerne mange steder oplever tilsynelandende uforklarlig massedød i bistaderne, og biavlerne beskylder visse sprøjtemidler, som benyttes af majsproducenterne, for at være skyld i bidøden.

Den parisiske honning er netop blevet høstet. Opera Garnier's honning kan købes i operabutikken og i delikatessebutikken Fauchon på Place de la Madeleine.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk