Bioetiker: Altruisme er ikke grund nok til at vaccinere børn

Corona-vaccination af de 5 til 11-årige er et ægte dilemma, hvor både valg og fravalg har risici, siger amerikansk børnelæge. Mindst hver femte inviterede danske barn har allerede booket en tid

”Jeg kan ikke finde et etisk argument, der siger, at vaccination af de 5 til 11-årige er så principielt forkert, at vi ikke bør gøre det. Der er heller ikke noget etisk argument, der siger, at vi skal," lyder det.
”Jeg kan ikke finde et etisk argument, der siger, at vaccination af de 5 til 11-årige er så principielt forkert, at vi ikke bør gøre det. Der er heller ikke noget etisk argument, der siger, at vi skal," lyder det. . Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Skal jeg lade mit barn mellem 5 og 11 år vaccinere mod covid-19?

Det spørgsmål har forældre til omkring 430.000 børn mellem 5 og 11 år stillet sig selv, siden Sundhedsstyrelsen for præcis én uge siden udvidede det danske vaccinationsprogram til også at omfatte de yngste skolebørn.

Og vaccinespørgsmålet for de små er et dilemma, hvor hver enkelt forælder må tage stilling til, om vaccinen vil gøre livet lettere og trygheden større i netop deres familie, siger Klaus Birkelund Johansen, overlæge og formand for børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab.

”Forældrene skal ikke have en bekymring for alvorlig sygdom, hvis de ikke vaccinerer. Vi forventer heller ikke, at de skal bekymre sig om bivirkninger, hvis de gør. Så hvorfor gøre det – og hvorfor lade være? Man må se i sin familie, om det giver mening for barnet.”

Samme konklusion når Søren Holm, professor i bioetik ved Manchester Universitet, som sidste år rådgav både de danske og norske myndigheder om udrulningen af vaccinationsprogrammerne.

”Jeg kan ikke finde et etisk argument, der siger, at vaccination af de 5 til 11-årige er så principielt forkert, at vi ikke bør gøre det. Der er heller ikke noget etisk argument, der siger, at vi skal. I den nuværende situation vil jeg anbefale forældre at se på forholdene i deres egen familie og tage stilling ud fra det,” siger han.

Børn på 10 og 11 år er først blevet inviteret til vaccination. Ud af 129.000 børn havde 22 procent tirsdag aften booket en tid på et vaccinationscenter ifølge tal fra Statens Serum Institut. Dertil kommer et ukendt antal, som har booket uden for centrene, for eksempel hos en praktiserende læge. 

Etisk vaccine-dilemma

Hovedformålet med vaccination af de yngre børn er, at ”stoppe smittekæder og dermed bidrage til at mindske smittespredningen i befolkningen,” som Sundhedsstyrelsen skriver i et notat.

”Det usædvanlige er, at vi aktiverer nogle, altså børnene, ud fra en hovedårsag om, at det er godt for andre,” siger Søren Holm om dilemmaet ved vaccine af netop denne gruppe.

Vaccination mod røde hunde er ifølge ham det tætteste, man kommer på en anden vaccine, der tilbydes ud fra et altruistisk hovedhensyn. Også her er hensigten at øge immuniteten og mindske smittespredning i samfundet - men ikke kun for at undgå, at børnene bliver syge, men i lige så høj grad, at gravide kvinder undgår det, for hos dem kan røde hunde give alvorlige fosterskader.

Ligesom røde hunde er heller ikke covid-19 alvorligt for langt hovedparten af børn, siger Klaus Birkelund Johansen.

”For de 5 til 11-årige har vi stor viden om risikoen for et alvorligt sygdomsforløb. For et sundt og raskt barn mellem 5 og 11 år er det ikke ud fra et individuelt sundhedsperspektiv, at man skal lade dem vaccinere.”

Tal fra Statens Serum Institut viser, at 807 børn og unge mellem 0 og 19 år har været indlagt med covid-19 ud af totalt 20.583 indlagte. 15 af de 795 har været indlagt på intensiv afdeling.

Der er desuden en meget lille risiko for, at smitte med covid-19 kan medføre en kraftig immunreaktion i børn, såkaldt Mis-C. Omvendt er der også en risiko for, at vaccinen kan medføre Mis-C.

Men heller ikke på bivirkningssiden er der meget at frygte, betoner Klaus Birkelund Johansen.

”Vi mener, at vi kan tage erfaringerne fra vaccine af de 12- til 15-årige, som er vaccineret siden juni, med ned i gruppen for 5 til 11-årige, og det ser ikke ud til, at der er nævneværdige bivirkninger. Vi har et lille forbehold for bivirkninger på lang sigt, men vi forventer ikke, at der kommer nogen.”

Ud fra en sundhedsfaglig betragtning er altså hverken fordele eller ulemper for det enkelte barn markante. Dermed er en praktisk og personlig afvejning det bedste, danske forældre kan støtte sig til.

”Det er et argument for at blive stukket, at livet i skolerne formentlig vil blive nemmere, og der vil være større tryghed ved samvær med ældre familiemedlemmer. Det kan være et argument imod, hvis dit barn er meget bange for at blive stukket, og at en dårlig oplevelse nu kan spænde ben for, om barnet vil have den meget væsentlige vaccine mod HPV-virus som 12-årig,” siger Klaus Birkelund Johansen.

Amerikansk ekspert: Også fravalg har risici

Søren Holm peger på, at epidemisituationen lige nu ”knap er alvorlig nok” til, at myndighedernes hovedårsag - hensynet til samfundet - skal afgøre, om børnene skal vaccineres.

”Men ser vi den generelle epidemi vokse, for eksempel på grund af omikron-varianten, kan man overveje, om argumentet skal i spil af den simple grund, at børnene hjælper andre med meget lille omkostning for dem selv,” siger han. 

Forældre skal kun vaccinere deres børn, hvis vaccinen er til konkret fordel for barnet, mener også Paul Offit, professor, børnelæge og leder af Vaccine Education Center ved Children's Hospital of Philadelphia i USA.

Men modsat sine danske kolleger mener han, at vaccinen kan redde børn fra alvorlig sygdom og død og derfor bør gives til børn af sundhedsfaglige grunde.

”Jeg mener, at man skal vaccinere børn, fordi det beskytter børn,” siger han.

USA har 28 millioner børn mellem 5 og 11 år, fortsætter han:

”Millioner af dem har været smittet. For omkring en måned siden havde 8300 været indlagt, heraf en tredjedel på intensiv. En tredjedel havde ingen underliggende sygdomme. Mere end 100 børn mellem 5 og 11 år er døde.”

USA har tilbudt gratis vaccination af de 5 til 11-årige siden anden november i år. 10 procent af gruppen på 28 millioner børn blev ”meget hurtigt” vaccineret, derefter fladede kurven ud:

”Som det er forventeligt, når de, der virkelig ønsker vaccinen, har fået den,” siger Paul Offit.

Han forventer, at den endelige andel af vaccinerede 5 til 11-årige vil lande på mindre end 50 procent.

”Jeg tror, forældre tøver, fordi de ser deres børn som sårbare. De er nervøse for at vaccinere dem med et biologisk middel, som de ikke forstår, mod en sygdom, som de i øvrigt også finder skræmmende. Men der er ingen valg uden risici, der er kun valg, som hver især har risici. Forældre tror, at når de ikke vaccinerer, så løber de ingen risiko. Men et valg om intet at gøre er at valg, hvor man også gør noget. Man løber risikoen for at få sygdommen.”