Biolog: Danmark har plads til mange flere ulve

Antallet af ulve i Danmark steg sidste år fra 14 til 29. Der vil komme mange flere i de kommende år, og de vil sprede sig til en større del af landet, vurderer ulveforsker

Kent Olsen er biolog og videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus og er ansvarlig for den nationale overvågning af ulve i Danmark.
Kent Olsen er biolog og videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus og er ansvarlig for den nationale overvågning af ulve i Danmark. Foto: Ann Malmgren.

I en årrække har antallet af registrerede ulve i Danmark ligget på 10-15 individer. En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser imidlertid, at det fra 2021 til 2022 steg fra 14 til 29. Biolog Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum Aarhus er ansvarlig for den nationale overvågning af ulve i Danmark.

Hvad kan forklare den markante stigning?

Den simple forklaring er, at ulvene har haft succes med at føde hvalpe i Danmark. Sidste år havde vi to par, som fik henholdsvis otte og seks hvalpe. Vi forventer, at bestanden gradvist vokser, fordi vi stadig har egnede levesteder, som endnu ikke er besat af ulve. Når bestanden ikke er vokset i nogle år eller ligefrem har taget et dyk, skyldes det, at etablerede ulvepar er forsvundet uden at være blevet fundet andre steder. Der er også en overdødelighed hos ulve i Danmark, som i nogle tilfælde skyldes, at ulve i et eller andet omfang er blevet skudt ulovligt.

Hvor stort er det område, som ulvene i øjeblikket befinder sig på?

De fem territorier, hvor der aktuelt er par, ligger alle i Vestjylland og det sydlige Midtjylland. Derudover har to enlige hanner oprettet territorier i Nordjylland, hvor den ene holder til nord for Limfjorden omkring Råbjerg, mens den anden er syd for Limfjorden i Lille Vildmose.

Kan vi forvente, at de spreder de sig til andre dele af landet?

De kommer helt sikkert til at sprede sig til andre dele af Jylland. Vi har områder, som opfylder alle karakteristika for, hvad ulve går efter. Det er store, sammenhængende skov- og hedelandskaber, hvor der ikke er mennesker til at forstyrre. Det er også typisk de steder, hvor kronvildt holder til, og det er det primære fødegrundlag for ulve i Vesteuropa. 

Kan vi også forvente at se ulve på Fyn og Sjælland?

Det er forventeligt, at der en gang imellem er en ulv, som kan forvilde sig til Fyn, men der er ingen landskaber, hvor det er helt oplagt, at ulve slår sig ned og yngler. Der er rigtigt meget, der skal gå op i højere enhed, før vi vil se en ulv på Sjælland. Et muligt scenarie er, at en ulv fra Skåne svømmer over Øresund, men sandsynligheden er meget lille, og det vil i givet fald ikke resultere i en ulvebestand på Sjælland.

Der forventes at være 100 ulve i Danmark om fem år. Er vi gearet til det, når man tager landets størrelse i betragtning?

Ja, absolut. Der er uden tvivl plads til 100 ulve og nok også endnu flere, men om vi som samfund er gearet til det, er noget ganske andet. Selvom vi kan forudsige og fremskrive udviklingen, er det i sidste ende ulvene, som kommer til at fortælle os, om der er tilstrækkelig med plads. Ulvebestanden kommer ikke til at vokse uendeligt. Vi oplever, at der er en indvandring af ulve fra det øvrige Centraleuropa til Danmark, og vi må forvente, at vi også kommer til at se en stigende udvandring, i takt med at bestanden vokser i Danmark.

161 husdyr mistede sidste år livet på grund af ulveangreb. Hvad tænker du om de tal? 

Jeg tænker, at der ikke er noget overraskende ved tallene, eftersom ulven er et stort rovdyr, og får er i en anden vægtklasse. Uden ulvesikrede hegn er det uundgåeligt, at der sker angreb. Fælles for alle registrerede angreb er, at de er sket på husdyr, der ikke har været bag ulvesikrede hegn. Det er et spørgsmål om at bruge de afværgeforanstaltninger, som eksisterer, og som er virksomme. Det er også vigtigt at sige, at ulve ikke har en præference for husdyr. Angrebene på husdyr sker typisk, når enlige strejfende ulve rejser gennem et landskab, hvor der ikke er meget føde. 

En del af befolkningen er bekymret for ulve. Hvordan vil du selv have det med ulve i baghaven?

Som fagbiolog er ulven for mig en hjemmehørende art, og jeg har intet problem med, at der skulle leve en ulv i plantagen bag mig. Jeg bor på Djursland, som er et af de områder, hvor der har været ulve, så det er nok bare et spørgsmål om tid, før ulve igen vil slå sig ned her. Man skal selvfølgelig tage nogle forholdsregler i forhold til at beskytte husdyr, men jeg frygter ikke for min personlige sikkerhed.