Prøv avisen

Birthe Rønn er taknemmelig for fyringssamtale

Birthe Rønn Hornbech beskriver sin ministertid og afslutningen på den i sin nyskrevne "Ministertider".

Birthe Rønn Hornbech (V) beskriver sin ministertid, herunder Lars Løkke Rasmussens fyring af hende, i en ny bog

Den 8. marts 2011 blev jeg fyret. Det hedder sig, at jeg fratrådte. Men jeg blev fyret.

Det slår forhenværende kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) fast i sin nye erindringsbog Ministerbilleder, der handler om hendes tre år som minister.

LÆS OGSÅ: Se højdepunkterne i dansk politik siden 2007

Det er første gang, at hun selv kalder det en fyring. Men over for Kristeligt Dagblad undrer hun sig over, at det kan være en nyhed, når alle aviser allerede skrev, at det var en fyring dengang, som hun siger. Og bogen er slet ikke skrevet for at skabe flere af den slags nyheder, bedyrer hun:

Jeg har hverken skrevet min bog til pressen eller politikere, men til folk, der læser bøger. Og jeg beskriver helt udramatisk min ministertid over 240 sider, som jeg husker den, fra første til sidste dag. Der er mange, der har spurgt mig om, hvordan det foregik, da jeg stoppede som minister, og derfor skulle det selvfølgelig også med, siger Birthe Rønn Hornbech, der mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) viste sit format ved at fyre hende på en værdig måde:

Når jeg engang bliver en gammel kone, vil jeg ikke se bitter tilbage på min samtale med Lars. Jeg synes tværtimod, at det viser noget om hans menneskelige kraft, at han tog sig tid til at fyre mig face to face i en personlig samtale på en time, lige efter at han var fløjet træt hjem fra Aghanistan med jetlag. Det, synes jeg, er vigtigt at få frem. For jeg er meget taknemmelig for, at det sluttede på den måde, så vi kunne tale tingene igennem, siger Birthe Rønn Hornbech og tilføjer:

Jeg ved, at tidligere statsministre har fyret ministre over telefonen. Men med mig foregik det på Lars private kontor i en sofa, hvor der måtte ryges. Samtalen forløb helt roligt og udramatisk. Lars var virkelig ked af det. Og jeg havde faktisk mere ondt af ham, fordi jeg godt kunne se, at han stod i en svær situation, siger Birthe Rønn Hornbech.

LÆS OGSÅ:
Birthe Rønn: Stop den selvretfærdige debat

Man skal også huske, at jeg ikke selv havde ønsket at blive minister. Men når jeg endte med at sige ja til det, er jeg også typen, der ikke render fra pladsen. Og derfor ville jeg heller ikke gå frivilligt. Men jeg bærer ikke nag. Jeg kender det politiske spil, og hvis man ikke kan tåle at blive fyret som minister, skal man ikke sige ja til at blive det. Så enkelt er det. Og når det så er blevet besluttet, er jeg også den type, der straks er videre. For hele mit liv er en fravælgelse af ting, jeg har lyst til, siger Birthe Rønn Hornbech, der allerede gik i gang med sin bog, samme aften hun blev fyret:

Det var egentlig ikke meningen, at det skulle blive til en bog, men skrivningen tog fat i mig. Og pinsedag kunne jeg aflevere min færdige bog til Gyldendal, siger den tidligere minister, der udkommer med Ministerbilleder den 6. september.