Biskopper vil selv i kirke juleaften

Mange frygter at tage i kirke juleaften. Men landets biskopper tager gerne selv plads på enten prædikestolen eller kirkebænken juleaften, viser deres svar på Kristeligt Dagblads rundspørge

Spekulationerne om en total aflysning af årets julegudstjenester fik ny næring i weekenden, da kirkeminister Joy Mogensen (S) ville have sundhedsmyndighederne til at genoverveje, om det nu også er forsvarligt for alle at gå i kirke. Biskopperne holder imidlertid fast: de vil i kirke.
Spekulationerne om en total aflysning af årets julegudstjenester fik ny næring i weekenden, da kirkeminister Joy Mogensen (S) ville have sundhedsmyndighederne til at genoverveje, om det nu også er forsvarligt for alle at gå i kirke. Biskopperne holder imidlertid fast: de vil i kirke. .

Selv Jomfru Maria og Josef måtte holde en anderledes jul, da der ikke var plads til dem i herberget. Jesus blev ifølge juleevangeliet i stedet født i en stald med hyrder som de første barselsgæster, inden tre vise mænd også rejste langvejs fra for at besøge det lille barn i krybben.

I dag søger mange vise mænd og kvinder stadig Jesus, og trods det aktuelt høje smittetal herhjemme er der – endnu – ikke udgået en befaling fra de danske sundhedsmyndigheder om at aflyse alle årets julegudstjenester, men sikkert er det, at der ikke bliver plads til alle, der gerne vil i kirke juleaften.

Mange af landets folkekirker har for sikkerhedens skyld indført først til julegudstjeneste-tilmeldning. Og det rammer både høj og lav, så nu stiller selv landets biskopper op i køen for at få en plads til årets julegudstjenester.

Elof Westergaard, der er biskop i Ribe Stift, havde for eksempel oprindeligt tænkt sig at tage til julegudstjeneste i domkirken, hvor hans datter også skal synge i koret, men nu er alle billetterne væk, så i stedet finder han bare et andet sted at gå til gudstjeneste i stiftet, fortæller han:

”Der skal jo ikke være forskel på andre og mig. Jeg skal helt sikkert i kirke juleaften, hvis der ellers er plads. Jeg må jo bare stille mig op i køen, og så må vi se, om der er plads til en biskop,” siger han med lun latter, men han er glad for, at sundhedsmyndighederne – indtil videre – har tilladt julegudstjenesterne, selvom der i disse dage er pres på for at få ændret beslutningen med mange protestunderskrifter fra bekymrede ansatte. Han peger også på, at både biskopperne, Provsteforeningen og Landsforeningen af Menighedsråd anbefaler, at man gennemfører julegudstjenesterne med de rette restriktioner.

”Med alle de restriktioner, vi har, er det, som en anden sagde, langt mere sikkert at gå i kirke end i Brugsen eller Kvickly, men det er selvfølgelig op til den enkelte kirkegænger, og så må vi gøre, hvad vi kan for både at passe på de ansatte og de fremmødte,” siger Elof Westergaard, der selv skal prædike juledag i Vor Frelsers Kirke i Esbjerg og i Ribe Domkirke anden juledag.

Og en rundspørge viser, at hans bispekolleger heller ikke er bange for at komme i kirke juleaften. Det har ikke i går været muligt at få kontakt med Helsingørs biskop, Lise-Lotte Rebel. Men landets ni andre danske biskopper, som Kristeligt Dagblad i går har fået kontakt med, vil alle gerne i kirke juleaften. Således kommer biskoppen på Lolland-Falster, Marianne Gaarden, for eksempel også personligt til at gå i kirke lokalt i Nykøbing Falster juleaften, og på Fyn skal biskop Tine Lindhardt også i kirke juleaften.

I Haderslev Stift er biskop Marianne Christiansen stadig klar til at springe til som vikar, men går ellers selv i domkirken, hvis der er plads. Og i Aalborg vil biskop Henning Toft Bro gerne selv komme i kirke juleaften, hvis det er muligt. Viborgs biskop, Henrik Stubkjær, kommer selv til at stå på prædikestolen juleaften. Og Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, skal prædike i Skt. Andreas Kirke juleaftensdag, mens han prædiker både juledag og julesøndag i Vor Frue Kirke i København.

Spekulationerne om en total aflysning af årets julegudstjenester fik ellers ny næring i weekenden, da kirkeminister Joy Mogensen (S) ville have sundhedsmyndighederne til at genoverveje, om det nu også er forsvarligt for alle at gå i kirke. Selv har hun her i avisen udtalt, at hun ikke agter at gå i kirke juleaften af hensyn til sin mor, der er i risikogruppen.

Men kirkegang er ellers netop tiltrængt netop i denne tid, hvor der ellers ikke er meget julefred, mener Henrik Wigh-Poulsen, der er biskop i Aarhus Stift:

”Jeg tager i kirke juleaften i Kolding, hvor min kone prædiker i Skt. Nikolaj Kirke. Jeg glæder mig til sammen med andre – så mange vi nu må være – at synge salmerne og høre juleevangeliet. Jeg synes da sjældent, at vi har haft så meget brug for det. En fælles trodshandling midt i den her splittede, ensomme, nervøse og mørkerædde tid,” siger han.

Peter Fischer-Møller, der er biskop i Roskilde Stift, står selv på prædikestolen i Roskilde Domkirke klokken 15 og håber derefter selv at få besøg fra Skotland af sin søn, svigerdatter og børnebørn, hvis det kan lade sig gøre for dem at komme hjem til jul.

”Hvis det lykkes, bliver vi syv, og så skal der spilles brætspil og læses højt og leges igennem,” skriver han på en håbefuld sms. Og på torsdag er det juleaften, og den bliver i hvert fald ikke aflyst.