Blå partier vil lette livet for vaccinerede ældre og fremrykke hele genåbningsplanen

En hurtigere genåbning af samfundet skal sikre, at isolerede og hårdt prøvede ældre kan nyde godt af coronavaccinen, lyder det fra Dansk Folkeparti og De Konservative. Socialdemokratiet afviser

De Konservatives ældreordfører, Mette Abildgaard, og Liselotte Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, vil fremrykke genåbningsplanen, så ældre vaccinerede kan nyde friheden noget før.
De Konservatives ældreordfører, Mette Abildgaard, og Liselotte Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, vil fremrykke genåbningsplanen, så ældre vaccinerede kan nyde friheden noget før. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Endnu flere ældre skal have gavn af, at smitte- og indlæggelsestallene falder, mens andelen af vaccinerede stiger.

Sådan lyder opfordringen til regeringen fra De Konservative og Dansk Folkeparti, der vil fremskynde genåbningen af forenings- og fritidsaktiviteter for personer, der har et coronapas.

De to borgerlige partier henviser til, at det især er personer over 70 år, der har fået en coronavaccine – og derfor skal de nu have mulighed for at nyde godt af den frihed, de har sukket efter i mere end et år.

”Det ville være rigtig positivt, hvis vi kan åbne for så mange aktiviteter, der er målrettet ældre, som overhovedet muligt,” lyder det fra De Konservatives ældreordfører, Mette Abildgaard.

”Vi vil fremrykke hele genåbningsplanen, fordi vi har så få indlagte, som det er tilfældet. Det vil komme alle til glæde og gavn – men i særdeleshed dem, der har fået en coronavaccine.”

I skrivende stund har 12 procent af de 70-79-årige modtaget en vaccine. For de 80-89-årige ligger tallet på 47 procent. Ifølge de nuværende planer skal alle over 50 år være færdigvaccinerede inden udgangen af maj.

Liselotte Blixt er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Hun mener, at seniorerne er blevet glemt i hele diskussionen om genåbningen af samfundet. Men det skal der rådes bod på nu.

”Det er de første, der bliver vaccineret, og derfor skal de være de første, der gør brug af deres frihed,” siger hun og uddyber:

”Når vi taler om de ældre, så taler vi tit om dem, der er på plejehjem eller får hjemmehjælp. Men vi har ikke talt særlig meget om dem, der er gået på pension, og som førhen har været aktive, men som nu sidder derhjemme og er blevet ensomme. Det er vigtigt, at vi får åbnet nogle af de steder, hvor de mødes. Det kunne for eksempel være svømning, dans og bowling – eller hvad de nu går til. Det skal vi have i spil igen.”

Det tyder dog på, at de ældre – også dem, der har fået en vaccine – må væbne sig med tålmodighed.

Først den 21. maj bliver der åbnet for alle idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, hvis man altså er i besiddelse af et coronapas. Sådan lød det nemlig i den aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier, blandt dem Dansk Folkeparti og De Konservative, indgik den 22. marts. Indtil videre har regeringen ikke luftet tanker om at ændre i den køreplan.

Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, er enig i, at mange ældre lider under de nuværende regler.

”Det vigtigste er, at kommunerne gør alt for at tiltrække ældre til de kommunale aktivitetscentre.”

De kommunale aktivitetscentre er målrettet ældre over 65 år, der har behov for ekstra støtte til at indgå i aktiviteter og sociale relationer. Det vil med andre ord sige, at de mange ældre, som er friske nok til at benytte sig af tilbud i civilsamfundet, ikke er i målgruppen for de kommunale aktivitetscentre, som man skal visiteres til.

På samme måde er det alfa og omega, at alle ældre – uanset teknisk og digital formåen – har lige muligheder for at få fingrene i et coronapas, lyder det fra Venstres ordfører.

”Det er den eneste måde, vi kan sætte dem i stand til at deltage i sociale sammenhænge.”

I Ældre Sagen ser man også frem til, at hverdagen vender tilbage for de mange tusind danskere, der nyder godt af foreningslivet.

Seniorkonsulent Rikke Hamfeldt fortæller, at organisationen selv har sat en stopper for langt størstedelen af sine 100.000 årlige arrangementer, der tæller alt lige fra motion og fællesspisning til kortspil og foredrag.

”Der er en rigtig stor efterspørgsel på at komme i gang igen, for restriktionerne har haft store konsekvenser for mange ældre.”

Ifølge en undersøgelse, som Ældre Sagen har fået lavet, oplever 82 procent en negativ påvirkning af deres sociale liv, mens 50 procent oplever forringet livskvalitet. 42 procent svarer, at de har et lavere fysisk aktivitetsniveau end tidligere.

”Når flere bliver vaccineret, er det naturligt, at vi åbner mere op,” siger hun og understreger, at genåbningen skal bunde i sundhedsfaglige anbefalinger.

”Men vi ser gerne, at myndighederne prioriterer de her områder. For det har rigtig store konsekvenser for mange mennesker.”

Birgitte Vind, ældreordfører i Socialdemokratiet, anerkender, at rigtig mange ældre har været hårdt ramt under de to store nedlukninger. Men indtil videre er der ikke udsigt til, at restriktionerne bliver lempet for dem, der har modtaget en vaccine.

”Der er altid mange gode idéer til, at man lige kan åbne det ene eller andet. Men hvis der lige pludselig viser sig en mulighed, så kan jeg ikke afvise, at der kan ske noget andet.”

Hvad vil du sige til de mange tusind ældre, der har fået en vaccine, men som ikke kan nyde godt af det?

”Vi skal se indsatsen i et samlet billede. Vi skal have tålmodighed i en måned eller to, og så begynder det hele at se mere lyst ud.”