Blommer skal høstes fuldmodne

Når de første blommer begynder at drysse fra træet, er det tid at begynde høsten. En moden blomme er blød at føle på og slipper stilken let

Pometmester Lisbet Dahl Larsen står her under et af Pometets gamle blommetræer og beretter om træernes rette beskæring og rette placering.
Pometmester Lisbet Dahl Larsen står her under et af Pometets gamle blommetræer og beretter om træernes rette beskæring og rette placering.

Det er blommetid, og mange blommetræer bugner netop nu med svulmende, saftige frugter. Der er mange slags blommer til. På Pometet i Taa­strup vokser 110 forskellige sorter. I den forgangne uge var der Blommeaften på Pometet, hvor alle var velkomne til at se, smage, føle og høre om de vidunderlige blommer.

Guide på turen var pometmester Lisbet Dahl Larsen og hortonom Maren Korsgaard. Her følger nogle af de gode råd og historier, vi fik på turen.

Blommer skal høstes fuldmodne. Når de første blommer begynder at drysse fra træet, er det tid at begynde. En moden blomme er blød at føle på og slipper stilken let. Heldigvis bliver alle blommer på træet ikke modne på én gang, høsten strækker sig typisk over to uger i august-september. Sveskeblommerne modner som de seneste i september-oktober.

En af deltagerne på blommeaftenen havde medbragt en gulgrøn blomme fra egen have en blomme, han ikke kendte navnet på og håbede at finde på Pometet. Det lykkedes. På træet med navneskiltet Oullins Reine Claude hang gulgrønne blommer præcis magen til den medbragte, og smagen stemte overens.

Oullins Reine Claude er en god blomme og plantet i rigtig mange haver. Endnu bedre er en anden Reine Claude blomme nemlig Grøn Reine Claude, der er lidt mindre end Oullins, men til gengæld mere sød og med en virkelig god aroma. Desværre er der også et minus ved sorten. Den kan være længe om at komme i bæring og giver færre blommer end andre. Det sidste er dog ikke noget problem i privathaver, måske snarere et plus, fordi der sjældent bliver brug for at tynde ud i frugterne.

To blommesorter, som altid bærer rigeligt med frugt, er Opal og Victoria. De giver dejlige blommer, men kun hvis der bliver tyndet godt ud i frugterne. Kniber det med at få frugt på havens blommetræer, kan årsagen være manglende bestøvning. De fleste blommer har brug for fremmedbestøvning, altså skal der vokse en anden blommesort i nærheden, og de to skal blomstre samtidig. Opal og Victoria er begge rigtig gode bestøvere for andre sorter. Samtidig behøver de ikke selv at blive bestøvet af en fremmed, de kan befrugte sig selv!

Blandt nyere, gode blommesorter kan nævnes Ive og Jubilæum. De har begge brug for bestøvning af en anden blommesort. Jubilæum-blommen er noget større end Ive, til gengæld har Ive den bedste aroma.

Hortonom ved Pometet Maren Korsgaard har smagt sig gennem alle 110 sorter og sammenlignet mange faktorer sorterne imellem, blandt andet frugtstørrelse, farve, saftighed, smag, sødme, aroma, sukker- og syreprocent. Smagen som sådan er ikke en entydig størrelse, og vurderingen kan variere afhængigt af personen, men også afhængigt af sommerens godhed og jordens beskaffenhed. Pometets liste er blevet til i somrene 2006 og 2007. For at få en god blommesmag skal der være rigeligt med sukker i blommen, men der skal også være et syrligt modspil. Grøn Reine Claude er næsten topscorer på listen, hvad sukker angår, med sine knap 20 procent. Syreprocenten i blommer generelt befinder sig i området 0,4-2,5 procent, og den grønne Reine Claude er målt til 1,1 procent syre, tilstrækkeligt til at give den lifligste blomme.

Blommer kan også være beske! Især blommeskindet kan have en besk snert, og så må man jo flå det af. Den folkekære dronning Dagmar, der døde som ung dronning i 1212, var bekendt med beske blommer. I folkevisen Dronning Dagmar ligger i Ribe syg har hun på dødslejet denne billedrige besked til sin ægtemand, kong Valdemar Sejr:

Den anden bøn, jeg beder om,

den er eder selv til fromme,

I tage ej Bengerd udi favn,

hun er så besk en blomme!

Den gode kong Valdemar lyttede ikke til rådet, men giftede sig med Bengerd, og det blev ingen lykke!

Siden 1200-tallet, og ikke mindst op gennem 1800-tallet, kom rigtig mange af de skønne, værdsatte blommesorter i handelen. 1900-tallet har også bragt nye sorter, men hovednavnene i haverne er stadig de gode gamle.

Køb af blommetræer

Mange forskellige blommesorter kan købes i plantecentre og hos www.de-gamle-sorter.dk og www.blomstergaardenvedviborg.dk

Åbent hus på Pometet

Pometet er en frugttræsamling på adressen Agrovej 1, 2630 Taastrup. Stedet hører under Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet.

Pometet inviterer til åbent hus søndag den 25. september klokken 10-16, hvor der foregår meget forskelligt, se mere på www.pometet.life.ku.dk

Gøremål i haven

Høst overskuddet af basilikum i drivhuset og tør det i ovn ved laveste temperatur, cirka 50 grader eller i tørremaskine ved 40 grader. Gem derefter straks i lukkede glas.

Tjek hver dag æblehøsten. Discovery er spiseklar.

Har ukrudtet taget overhånd, så gå først og fremmest efter det store ukrudt, og hiv det op, før det spreder frø.

Lav nye planter af sommerens pelargonier. Tag 12-15 centimeter lange stiklinge fra toppen, lad dem hvile på en avis en dag og stik dem to-fem centimeter dybt i pottejord.

Lav nye lavendler. Riv sideskud af lavendlen, riv nedad. Riv bladene af de nederste seks-otte centimeter, og klip toppen af, så der er to-fire centimeter blade tilbage. Stik i en kasse sandblandet muldjord, dæk med plast.

Der er mange slags blommer til. På Pometet i Taastrup vokser 110 forskellige sorter. – Begge fotos: Mette Østergaard.
Der er mange slags blommer til. På Pometet i Taastrup vokser 110 forskellige sorter. – Begge fotos: Mette Østergaard.