Prøv avisen

Bluitgens Koran-omskrivning møder skepsis

Forfatter Kåre Bluitgen har tidligere gjort sig bemærket som forfatter bag bogen 'Nye danskere'. Desuden gav hans problemer med at finde tegnere til at illustreere en bog om islam i 2005 Jyllands-Posten anledning til at trykke Muhammed-tegningerne. - Foto: Kristian Djurhuus

Koranen skal gøres mere forståelig, mener forfatteren Kåre Bluitgen. Men talsmanden for Muslimernes Fællesråd tvivler på, at hans nye omskrivning af Koranen vil bidrage til dialogen i Danmark

Forfatteren bag bogen, der indirekte affødte Muhammedkrisen, Kåre Bluitgen, gør sig nu atter bemærket i den danske religionsdebat. Han er nu klar med to bøger om islam Koranen kommenteret og Koranen gendigtet. Sidstnævnte har skabt stor debat, allerede inden den 800 sider tykke bog er udkommet.

Koranen gendigtet er forfatterens egen omskrivning af Koranen. Kåre Bluitgen beskriver altså fortællingerne i Koranen med sine egne ord og har byttet om på forskellige vers i Koranen. Det til trods for, at muslimerne opfatter koranen som en hellig bog uden fejl, som der ikke kan ændres i.

Målet med omskrivningen af Koranen er ifølge forfatteren selv, at skabe større forståelse for islam blandt danskerne.

- Interessen for islam er stor og stigende i Danmark, men kendskabet til muslimernes hellige bog er stadig meget mangelfuldt. Ikke mindst når man tænker på, med hvilken fylde islam har indtaget den danske samfundsdebat, og på, at der på verdensplan, i hvert fald ifølge medierne, nærmest udspiller sig en kulturkrig mellem muslimske og ikke-muslimske civilisationer. Sådan har Kåre Bluitgen netop skrevet i en Kronik i Politiken.

En stor mundfuld
Selvom Kåre Bluitgen selv siger, at han med den nye bog ønsker at fremme dialogen i Danmark, bliver hans metode mødt med skepsis af foreningen Muslimernes Fællesråd.

- Selvfølgelig har vi højt til loftet i Danmark, hvad angår debat og ytringer. Og sådan skal det også være. Men hvis hensigten er dialog, og at man skal kunne gøre sig klogere på, hvad islam, muslimer og koranen er for størrelser, så tvivler jeg på, det at lave om på kronologien i Koranen eller begynde på en gendigtning er vejen, siger talsmanden for foreningen Muslimernes Fællesråd, Zubair Butt Hussain, til kristeligt-dagblad.dk.

Hussain har endnu ikke læst bogen, og kan derfor ikke tage endeligt stilling til den, men han stiller sig tvivlende over for, om Kåre Bluitgen har kompetence til at omskrive Koranen.

- Danmark er et godt eksempel på, at folk til tider udtaler sig om emner, som de faktisk ikke har noget begreb om og Islam er ikke en undtagelse. Burkasagen og de tidligere tørklædedebatter viser for eksempel, at alle andre end de danske muslimer får lov til at definere, hvad tørklædet står for, forklarer Hussain.

- Så hvis hensigten er dialog, og at menigmand skal kunne forstå, hvad koranen er og indeholder, kan jeg være lidt nervøs for, at det kan blive svært, set i forhold til hvor meget tid og kræfter de lærte inden for islam og ikke mindst ikke-muslimske videnskabsfolk bruger af tid på at forstå sådanne ting, fortsætter han.

Et søm i ligkisten
Hussain ser ikke noget nyt i, at en ikke-muslim fortolker og omskriver muslimske tekster. Men han mener, det endnu er for tidligt at vurdere, om Kåre Bluitgens gendigtning vil fremme dialogen i Danmark.

- Der har været mange udbrud som udtalelser om islam og muslimer i Danmark. Om denne bog skal være endnu et søm i anstændighedens ligkiste, eller om det skal være et oplysende bidrag, det kan kun tiden vise, siger han.