Skal Børglum Kloster reddes? Byrådet har truffet sin beslutning

Vindmølleparken ved Børglum Kloster i Vendsyssel er stemt ned. Et kulturhistorisk landskab er dermed bevaret, siger religionssociolog

”I nat har jeg ikke lukket et øje. Vi er bare så glade og skal lige forstå, at det her er endt godt,” siger godsejer Anne Rottbøll om beslutningen om Børglum Kloster i Vendsyssel.
”I nat har jeg ikke lukket et øje. Vi er bare så glade og skal lige forstå, at det her er endt godt,” siger godsejer Anne Rottbøll om beslutningen om Børglum Kloster i Vendsyssel. . Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix.

”Det holdt hårdt, men det lykkedes,” siger godsejer Anne Rottbøll, som efter tre års kamp mod 12 vindmøller af en højde på 150 meter, som skulle placeres nord og syd for Børglum Kloster i Vendsyssel, endelig kan sove godt om natten. I hvert fald når adrenalinen på et tidspunkt er ude af kroppen.

”I nat har jeg ikke lukket et øje. Vi er bare så glade og skal lige forstå, at det her er endt godt,” siger hun efter, at planerne om de otte møller på klosterets sydside faldt med 18 stemmer imod 13 i Hjørring Byråd onsdag aften.

Folkene bag endnu fire møller mod nord trak selv deres forslag efter massiv modstand, hvor både vendelboere og flere folketingspolitikere, blandt andre Marianne Jelved (R) og DF-formand Kristian Thulesen Dahl, talte klosterets sag.

Ph.d i religionssociologi og inspektør for museumskoncernen ROMU, Morten Thomsen Højsgaard, mener, at beslutningen i Vendsyssel er del af en trend, hvor kommuner er blevet mere bevidste om, at kulturhistoriske landskaber har stor betydning for både fællesskabsfølelse og oplevelsesøkonomi.

”I disse år får flere øjnene op for, at historien sælger varen, fordi historie både skaber identitet, fællesskab og får turister til egnen,” siger han.

Hjørrings socialdemokratiske borgmester, Arne Boelt, var selv en af de 13, der stemte for, at planerne om gigantmøllerne skulle sendes videre i høring, og ham ærgrer det, at projektet blev lagt ned inden.

”Jeg har det fint nok med, at vi ikke kan få vindmøller op alle steder, men det er snart svært at få dem op nogen steder,” siger Arne Boelt, som hæfter sig ved at flere politiske sager stoppes før tid af borgerprotester.

”Der er i dag et vældigt pres på lokalpolitikere, og det sker oftere og oftere, at planer bliver aflyst, før de overhovedet er sendt i høring,” siger han.

Børglum Kloster stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede, og det var her, den katolske biskop Stygge Krumpen sad, indtil Reformationen drev ham i fængsel og lagde bygningerne ind under kronen. I dag forvaltes gods, kloster, kirke og jord af Hans Henning og Anne Rottbøll, som tager imod 30.000 turister fra ind- og udland årligt.

Otte mindre vindmøller, som i dag står syd for middelalderklosteret, bliver, hvor de er, men udskiftes altså ikke med otte nye, som med deres 150 meter i højden ville have raget op over klosterets tag.

Argumentet imod stormøllerne har yderligere været, at de ville dominere både ud- og indsigten til middelalderklosteret, som i snart tusind år har ligget så frit, at fiskerbådene i Jammerbugten har kunnet styre efter dets hvide mure.

Anne Rottbøll pointerer, at familien på klosteret er for grøn omstilling, og at hun godt kender Niels Hausgaards sang fra 1970’erne om, at den slags bare ikke skal ligge lige ”her ved os”.

”Men Børglum Kloster er vores alle sammens baghave – en national kulturarv, som vi er sat til at passe på, og det er vi meget glade for at kunne bedre nu,” siger hun.