Børn minimerer spild på madskole

Det er sjovt at lave mad, fordi man griner, og fordi det er hyggeligt, siger en pige fra en madskole i Aarhus. Sammen med 19 andre børn i 9-11 års alderen lavede hun mad og spiste med voksne frivillige hele sidste uge

”Den lugter af lakrids,” siger en af pigerne på madskole i Aarhus om en fennikel, de skal hakke til en sovs. Fra venstre: Liv Michelsen, Mathilde Husted Laursen og Tilde Frandsen. –
”Den lugter af lakrids,” siger en af pigerne på madskole i Aarhus om en fennikel, de skal hakke til en sovs. Fra venstre: Liv Michelsen, Mathilde Husted Laursen og Tilde Frandsen. – . Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

10-årige Gabriele Bruun Nellemann i en sort top og med kokkehue på hovedet står ved en tallerken med tre rødspætter. Hun løfter den ene op i luften ved halen og prøver at få sine veninders opmærksomhed i et hjemkundskabslokale på Lystrup Skole ved Aarhus.

”Se, jeg klapper den,” siger hun og banker en flad hånd mod fisken, hvilket giver en slimet klaskelyd.

De andre tre piger i gruppen griner.

Sammen med 16 andre børn i 9-11 års alderen deltager de fire i gruppen i en madskole arrangeret af børne- og ungdomsorganisationen 4H i samarbejde med Landbrug og Fødevarer og Rema 1000. Hele forgangne uge har de sammen med frivillige voksne lavet mad og spist den sammen.

Og det har været sjovt, mener en af pigerne, som er ved at gøre klar til at lave dagens ret, der er rødspætte med æble/fennikel-sovs.

”Mine forældre spurgte, om jeg ville, og så sagde jeg ja. Det har været rigtigt sjovt, fordi det også er hyggeligt og fordi vi griner rigtig meget,” siger hun.

Imens har hendes veninder fået fat i nogle grydelapper af silikone formet som små lapper, man kan sætte på hænderne. De tager dem på og begynder at nappe hinanden med dem, mens de fniser.

Lige uden for vinduet står Mikkel Sørensen, der også er på madskole, og plukker solbær. De skal ikke bruges til maden, men han havde fået at vide, at han gerne måtte tage en lille pause. Så det gjorde han. Ud af de i alt 20 børn på madskolen er han en af kun fire drenge.

”Nej, jeg tror ikke, at det er fordi, det er en pige-ting at lave mad. Måske er det bare fordi, mange har fri og er på vej på ferie,” siger han.

Sammen med sin søster Isabella kommer han helt fra Randers for at medvirke. Han synes, at det er sjovt at lave mad og spise den, men måske er det alligevel endnu sjovere bare at spise den uden at skulle lave den selv, erkender han ved solbærbusken.

Hos de fire piger indenfor er rødspætterne i mellemtiden kommet på panden. De er nu begyndt at hakke fennikel, der skal i i sovsen. De bruger kun en halv, men sikrer sig, at den anden halvdel bliver gemt. For de har nemlig også lært denne uge, at madspild er meget slemt. Lige over dem hænger egenproducerede tegninger med budskabet ”mindre madspild”.

”Ved du godt, at man smider mad ud for 7.200 kroner om året. Det er det samme, som det koster at købe to iPads?”, siger en af dem og henviser til, hvad en gennemsnitlig familie med to børn kunne spare ved at undgå madspild.

Blandt pigernes favoritretter denne uge var cowboyspejlæg og ”super-sommergrød”. Og i morgen topper det, når de skal lave pandekager, siger de.