Prøv avisen

Børn og unge bruger mindre fritid sammen

Danske skoleelever har fået flere timer i skolen. Det levner færre timer til fri leg og er måske medvirkende årsag til, at børnene ser mindre til deres klammerater i fritiden. (arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er formentlig tid bag skærmene eller lange skoledage, som får børn og unge til at bruge mindre tid sammen, når de ikke er i skole, vurderer forsker.

Danske unge bruger mindre af deres fritid på at være fysisk sammen med andre unge.

Det skriver Information på baggrund af en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

I 2009 sagde 17 procent af de 15-årige, at de var 'sjældnere' sammen med venner end ugentligt. Ifølge Vives nye undersøgelse var det 35 procent af de 15-årige, der svarede det samme i 2017. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, slår rapporten fast.

Senioranalytiker Karen Margrethe Dahl, der står bag undersøgelsen, mener, at skolereformen kan være en del af forklaringen. Men den helt store tidsrøver er sociale medier.

- Der er sket et fald i socialt samvær for alle aldersgrupper. Om det er godt eller dårligt, at børn og unge er mere sammen virtuelt, kan vi ikke sige, men det er en kæmpe kulturændring på få år, siger Karen Margrethe Dahl til Information.

Spørger man en repræsentant for de unge selv, kan hun godt genkende billedet af, at de unge nok bruger mindre fritid sammen.

Formand for Danske Skoleelever Sarah Gruszow Bærentzen mener, at det især skyldes, at børn og unge bruger mere tid i skolen. Men hun understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er dårligt for de sociale relationer.

- Det er klart, at når skoledagen er blevet længere, får man mindre fritid. Men til gengæld skal man huske på, at når man er i skole i længere tid, så er man altså også sammen med sine klassekammerater i længere tid.

- Man kan få alle med. Også dem, der ellers ville tage alene hjem efter skoletid eller ende ude på gaden. De får faktisk bedre mulighed for at være sammen med deres venner, siger Sarah Gruszow Bærentzen.

Hun er heller ikke i tvivl om, at unge bruger mere tid på sociale medier.

Rapporten fra Vive er baseret på både spørgeundersøgelser blandt børn og forældre og data fra registre. Den dækker fem aldersgrupper - børn på 3, 7, 11, 15 og 19 år.

Undersøgelsen omfatter i alt 7697 respondenter og registerdata om 327.000 individer.

Den slår fast, at der som helhed ikke er tegn på, at den sociale kontakt eller fortroligheden mellem børn og deres venner er blevet mindre. Men den har ændret form.

Samtidig er danske børn ifølge internationale sammenligninger blandt dem, der er mindst sammen med deres venner rent fysisk.

Ud fra undersøgelsen kan man ikke konkludere, at unges stigende brug af sociale medier og længere tid i skolen fører til dårligere trivsel. Karen Margrethe Dahl mener alligevel, at man skal følge udviklingen tæt.

- De foregående generationer er vokset op med en højere grad af kontakt med jævnaldrende uden voksenstyring.

- Så hvad er det, børn og unge går glip af i deres sociale udvikling, og hvad er det, man ikke lærer, når der er mindre fysisk samvær med jævnaldrende. Jeg vil tro, at noget af det, som man mister, er en del af sin sansning af andre mennesker, siger hun til Information.

Børn, der lever i byen, og børn med veluddannede forældre ses i lidt højere grad fysisk med deres venner end børn på landet og børn fra hjem med mindre uddannelse, fastslår rapporten.

/ritzau/