Prøv avisen

Børn og unge har hurtigt fået gode tilbud om lindring ved livstruende sygdom

Lukashuset i Hellerup ved København, vil fra 2019 for første gang blive fuldt ud finansieret af en blanding af statslige og regionale midler Foto: Leif Tuxen/arkivfoto

Landets første børne- og ungehospice finansieres snart helt med offentlige midler. På få år er der skaffet solide tilbud til de sygeste børn, vurderer overlæge

Danmarks første hospice til børn og unge med livstruende sygdom, Lukashuset i Hellerup ved København, vil fra 2019 for første gang blive fuldt ud finansieret af en blanding af statslige og regionale midler, oplyser Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

”Nu kan Lukashuset koncentrere sin energi på at gøre noget godt for børnene. Jeg anser det palliative område som værende en lige så vigtig del af vores sundhedssystem som de traditionelle behandlinger, der foregår på hospitalerne,” siger han.

Det koster 12,5 millioner kroner om året at drive Lukashuset, oplyser hospiceleder Thomas Feveile. Siden åbningen i 2015 er hovedparten af pengene fundet via fondsmidler og private donationer.

”Vi er super glade for nyheden, og at det nu efter års arbejde er lykkedes at få en sikker finansiering, så børn og unge har samme ret til og mulighed for hospicetilbud, som voksne har haft i mange år,” siger han.

Lukashuset har fire sengepladser. Endnu et børnehospice med fire pladser er på vej i Vestdanmark, også med offentlige midler. Desuden har alle landets fem regioner et hospitalsbaseret team, der varetager den specialiserede lindring af børn og unge, hvor de befinder sig – hjemme, på hospital eller andre steder.

Thomas Feveile oplyser, at Lukashusets pladser svarer nogenlunde til behovet i Østdanmark, som det for tiden ser ud. På Rigshospitalet vurderer Marianne Olsen, overlæge og leder af Palliativt Team for Børn og Unge, at Danmark på kort tid er kommet godt med, når det gælder viften af tilbud:

”Der har været politisk bevågenhed og et økonomisk fundament for at udvikle en forskelligartet og god palliativ indsats over for vores mest syge børn og unge. Jeg vil gerne understrege, at det er super dejligt: Politisk har man investeret i det her.”