Syrisk far: Børnehaven hjælper vores døtre videre

De to syriske søstre Menissa og Manar kom til Danmark fra det krigshærgede Aleppo sidste år. I begyndelsen var de præget af krigen, men i dag trives de i børnehaven Villa Kulla i Helsingør. Deres forældre fremhæver, at personalet gør en stor indsats for at hjælpe familien

Menissa Shahoud på fire år sammen med sin lillesøster Manar og pigernes far Hashem Alabdulah Shahoud på legepladsen i børnehaven Villa Kulla i Helsingør.
Menissa Shahoud på fire år sammen med sin lillesøster Manar og pigernes far Hashem Alabdulah Shahoud på legepladsen i børnehaven Villa Kulla i Helsingør. . Foto: Jens Welding Øllgaard.

Manar på tre år og Menissa Shahoud på fire år klatrer hjemmevant rundt i børnehaven Villa Kullas klatrestativ sammen med deres far den 32-årige Hashem Alabdulah Shahoud, mens deres lillebror Muhammed på fem måneder ser til fra sin bilstol på legepladsen. Det er kun halvandet år siden, at de to søstre oplevede bombardementerne af den syriske by Aleppo sammen med deres mor den 23-årige Fadilah Jibarah.

De to piger har gået i børnehave i boligområdet Vapnagård i Helsingør de seneste 14 måneder. De har endnu ikke lært dansk, men de gør fremskridt.

Sidste år kom godt 14.000 flygtninge og familiesammenførte til Danmark, og kommunerne har det seneste halvandet år modtaget flere tusinde børn fra krigsramte lande som Syrien, Irak og Eritrea.

”Det var svært at begynde vores liv i Danmark, for alt er nyt. Men børnehaven er over al forventning. Vi fik to ugers introduktion, hvor vi kunne være sammen med vores døtre i børnehaven, men allerede efter tre dage sagde de, at vi godt kunne blive hjemme. Når vi spørger, om ikke de vil have en fridag, siger de: ’Nej, vi vil i børnehave’. Vi har aldrig mødt sure miner hos pædagogerne. Tværtimod. De smiler, er venlige og lytter til os,” siger Hashem Alabdulah Shahoud.

Han fortæller, at Villa Kullas pædagoger har gjort meget for at støtte familien.

”Forleden kom en af pædagogerne med en cykel, vi kunne få. Men vi har allerede fået cykler til vores børn, så den blev givet videre til en anden,” siger Hashem med et smil.

Hashem Abladulah Shahoud er en af de syriske flygtninge, der har klaret sig godt i Danmark. Han kom til Danmark i 2015 og opnåede familiesammenføring i begyndelsen af 2016. Han har fået fast job som livredder i Helsingør Svømmehal, og derudover arbejder han deltids som brandmand.

I modsætning til hovedparten af de flygtninge, der er kommet til Danmark inden for de seneste år, er familien derfor ikke afhængig af den lave integrationsydelse.

”Du virker overrasket over, at jeg har fast arbejde, men vi er faktisk mange flygtninge, der gerne vil arbejde,” siger Hashem Alabdulah Shahoud henvendt til journalisten under interviewet.

Han lægger ikke skjul på, at han er træt af, hvad han betegner som ”mediernes beskrivelse af flygtninge som et problem”.

23-årige Fadilah Jibarah var husmoder i Syrien. I øjeblikket har hun barselsorlov, men hendes plan er at fortsætte på teknisk skole.

”Vi skal begge arbejde, ellers kan vi ikke få økonomien til at løbe rundt,” konstaterer ægteparret.

Foto: Jens Welding Øllgaard

Selvom livet i Helsingør tegner lyst, har krigen i Syrien præget børnene.

”Da der var fyrværkeri nytårsaften, krøb Menissa ind under sofaen, mens hun sagde: ’Nu skyder de igen’. Men vi oplever, at vores døtre er blevet meget mere rolige de seneste måneder,” fortæller Hashem Alabdulah Shahoud.

Godt halvdelen af de omkring 200 børn i børnehuset Villa Kulla er tosprogede, og netop den høje andel af tosprogede er faktisk det største minus ved børnehaven i Helsingør, mener ægteparret.

”Vores døtre skal blive bedre til dansk. Det ville være godt, hvis der var flere danske børn i deres gruppe,” mener Hashem Alabdulah Shahoud.

Familien er muslimer. Manar og Menissa har madpakker med i børnehaven, og forældrene er glade for, at børnene har mulighed for at spise halal i institutionen.

”Vi har tillid til pædagogerne, og vi har tillid til, at vores piger spiser halal, hvis vi opdrager dem til det,” siger Hashem Alabdulah Shahoud.

Ægteparret fortæller, at de kommer til forældremøderne, og de var med, da omkring 50 forældre og flere tolke for nylig var samlet for at diskutere institutionens overordnede pædagogiske retningslinjer.

Ligesom flere andre tosprogede forældre har ægteparret undret sig over, at børnehaven har fælles toiletter for piger og drenge.

Men den problematik har Villa Kulla fundet en løsning på. De børn, der ønsker det, kan bruge et separat toilet.

I nogle børnehaver har flygtningeforældre ikke ønsket, at deres børn skulle sove i en barnevogn i det fri.

Men den tradition har Fadilah Jibarah og Hashem Shahoud ikke spor imod. Det er kun godt, at børn vænner sig til det kolde klima, mener de.

Familien har en femårig opholdstilladelse i Danmark. Men de mener, at det kan have lange udsigter at vende hjem til Aleppo på grund af den nuværende situation i Syrien.

”Vi er stadig flygtninge og har en tidsbegrænset opholdstilladelse på fem år. Men jeg håber, at vores opholdstilladelse kan blive permanent,” siger Hashem Alabdulah Shahoud.