Børnene får deres egen højskolesangbog

74 af de mest populære sange fra Højskolesangbogen udkommer nu i en udgave for børn

Sangene er udvalgt af en redaktion bestående af forfatter Dy Plambeck, kommunikationschef Jakob Bonde Rasmussen, generalsekretær Niels Glahn fra Folkehøjskolernes Forening samt geologen Eline Bojsen Haarder, der som datter af tidligere kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) selv har rødder i højskolemiljøet. Foto: Leif Tuxen/Ritzau Scanpix

Slægt efter slægt har sunget med på sangene i Højskolesangbogen, siden den første udgave af Højskolesangbogen kom frem for 124 år siden.

Men i næste uge får børnene for første gang deres egen højskolesangbog med 74 illustrerede sange, der er udvalgt fra Højskolesangbogen.

Ifølge redaktionen ikke fordi de 74 sange er skrevet til børn, men fordi de er særligt velegnet til børn. Det drejer sig om sange som Benny Andersens ”Barndommens land” og Kai Hoffmanns ”Den danske sang er en ung blond pige”.

Sangene er udvalgt af en redaktion bestående af forfatter Dy Plambeck, kommunikationschef Jakob Bonde Rasmussen, generalsekretær Niels Glahn fra Folkehøjskolernes Forening samt geologen Eline Bojsen Haarder, der som datter af tidligere kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) selv har rødder i højskolemiljøet.

Og det har ikke været en nem opgave, for mange sange har været i spil, skriver redaktionen i forordet.

Men de udvalgte sange kan alle ”skabe rum for samtaler mellem børn og voksne om livets små og store spørgsmål, ligesom de forskellige musikalske udtryk forhåbentlig kan skabe grobund for udviklingen af børns glæde ved musikken.”

Det er Folkehøjskolernes Forening, der udgiver Højskolesangbogen og altså nu også fornyer traditionen med ”Højskolesangbogen for børn”, der er illustreret af Zarah Juul, ligesom sangbogen også kan møde børnene på nettet, hvor alle melodierne er indspillet i fuldt klaverakkompagnement og kan streames eller købes via musiktjenester, ligesom melodierne også er tilgængelige i Højskolesangbogens app.

Kristeligt Dagblads salmeanmelder Morten Skovsted, der selv har udgivet flere sangbøger under Syng Nyt-netværket, hilser initiativet velkomment.

”Jeg hilser enhver sangbogsudgivelse velkommen, der har til formål at udbrede sangkundskab og sangbrug. Udgivelsen her ligner en Højskolesangbogens ’greatest hits’, men smukt illustreret for børn. På den måde kan for eksempel bedsteforældre og børn samles om sange, som man mener, at børnene skal lære at kende,” siger Morten Skovsted og tilføjer:

”Blot skal vi altid huske, at hvis en sangtradition skal forblive levende, er det ikke nok at formidle de gamle sange, der skal også skrives nye.”