Børns manglende søvn kan være skilsmissegrund

Der er ikke noget som småbørns søvn eller mangel på samme, der kan presse forældre og parforholdet, mener eksperter

Årene med små børn og for lidt søvn er hårde for mange ægteskaber, fordi man er dårligere til at reagere konstruktivt, siger lektor og ph.d. Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet.
Årene med små børn og for lidt søvn er hårde for mange ægteskaber, fordi man er dårligere til at reagere konstruktivt, siger lektor og ph.d. Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet. Foto: Iris / Ritzau Scanpix.

Årene med små børn og manglende søvn kan tære på parforholdet i en sådan grad, at forældrene går fra hinanden, lyder det samstemmende fra sundhedsplejersker og søvneksperter. En af dem er sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der står bag brevkassen Netsundhedsplejerske.dk. Her er børns søvnproblemer uden sidestykke det, forældre spørger allermest om. Ud af de 26.000 spørgsmål, hun har modtaget gennem tiden, har mere end 7800 af dem handlet om søvn.

Nu er børns søvn atter til debat, efter en gruppe psykologer har krævet, at forlaget Gyldendal fjerner den omdiskuterede puttebog ”Godnat og sov godt” fra hylderne.

”Vores parforhold kommer ofte under pres, når vi bliver forældre. Vi skal vænne os til de nye roller som forældre og ikke længere blot være et par. Hverdagen skal måske planlægges mere og ting man tidligere har kunne, kan man pludselig ikke mere. Og hvis man så samtidig mangler søvn og dermed mangler overskud, så bliver det ikke lettere. Filmen knækker nemmere, og måske begynder vi at skændes mere,” siger Helen Lyng Hansen.

Årene med små børn og for lidt søvn er hårde for mange ægteskaber, fordi man er dårligere til at reagere konstruktivt, siger lektor og ph.d. Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet. Hun forsker i søvnens biologi og er forfatter til bogen ”Forstå din søvn”.

”Det kan sikkert forklare, at mange går fra hinanden i den periode. Man er ganske enkelt en ringere udgave af en selv. Man er grådlabil, mangler selvindsigt og har måske ikke overskuddet til at tænke, at man skal være lidt mere overbærende med hinanden. Derfor gør det i den grad en forskel for forældrene og for parforholdet, når man begynder at få sin nattesøvn igen.”

Sundhedsplejerske og ph.d. Else Guldager mener, at mange forældre har urealistiske forventninger til, hvor hurtigt et lille barn skal kunne sove igennem om natten – og af den grund får et chok, når det ikke sker.

”Forældre i dag har meget høje idealer og har læst bøger om børn og søvn. Men de er også meget utålmodige og spørger, hvornår deres baby på tre måneder mon sover igennem. De googler, læser og undersøger og forsøger at finde en løsning, der virker, men sådan fungerer børn sjældent.”