Prøv avisen

Borger klager over Kristus-billede i danske pas

Dansk EU pas. Foto: Brian Bergmann Denmark

Et billede af den korsfæstede Jesus i danske pas krænker religionsfriheden. Det mener en borger, som har klaget til Justitsministeriet og er parat til at føre sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Danske pas lægger papir til et motiv af den korsfæstede Jesus – et motiv, der stammer fra den store Jellingsten. Men et kristent symbol hører ikke hjemme i et pas, som også ikke-kristne borgere er afhængige af for at kunne rejse uden for landets grænser.

Det mener den 50-årige direktør Karsten Riise Kristensen fra Roskilde, som derfor har klaget til Justitsministeriet. Hans klage er desuden omdelt til Folketingets retsudvalg, som har bedt justitsminister Lars Barfoed (K) om at kommentere sagen.

– Jeg har en tro, men er ikke tilhænger af nogen religion, fordi jeg ikke tror på religiøse systemer. Faktisk meldte jeg mig ud af folkekirken, da jeg var omkring 20 år. Hvorfor skal jeg så være tvunget til at bære det her religiøse symbol på et system, som jeg har meldt mig ud af, siger Karsten Riise Kristensen, som mener, at billedet krænker hans religionsfrihed.

Læs også: Når frihed bliver til tvang

Karsten Riise Kristensen, der er cand.merc. og driver egen virksomhed, understreger, at han ikke har en skjult dagsorden. Han er hverken medlem af et politisk parti eller andre holdningsbårne organisationer, oplyser han. Klagen handler alene om, at Kristus-billedet i passet længe har irriteret ham.

– Det støder mig, at jeg får påtrykt et religiøst symbol, som jeg gerne vil være fri for. Men det kan jeg ikke bare blive. For alle skal jo have et pas, hvis de vil rejse uden for landets grænser, påpeger Karsten Riise Kristensen.

Men er illustrationen fra Jellingstenen ikke et stykke dansk kulturarv, et historisk dokument, mere end et religiøst symbol?

– Og derfor skulle det ikke betyde så meget? Det er et religiøst symbol, og jeg synes ikke, at det er o.k., at det skal være i mit pas, siger Karsten Riise Kristensen, som er parat til at føre sagen hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Her ser han en chance for at få medhold på baggrund af en nylig afgørelse om, at alle offentlige italienske skoler skal fjerne krucifikser fra klasseværelserne.

Karsten Riise Kristensen møder opbakning til sit synspunkt fra professor dr.jur. Ole Espersen, som er tidligere socialdemokratisk justitsminister og nuværende formand for Retssikkerhedsfonden.

– Pas burde være fuldstændig neutrale. Det klogeste ville være, at der ingen kristne eller andre religiøse symboler var på offentlige dokumenter, siger han og understreger, at det er hans personlige holdning.

Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, spår ikke Karsten Riise Kristensen store chancer for at vinde en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol med henvisning til krucifiks-dommen fra Italien. Til forskel fra hans klage handlede den italienske sag blandt andet om børn, som er særligt påvirkelige over for religiøse symboler, og om uddannelsesinstitutioner, som efter menneskeretten skal være fri for religiøs indoktrinering, påpeger han. Jens Elo Rytter vil dog ikke udelukke et udfald til klagerens fordel:

– Det kunne tale i den retning, at passet er et officielt dokument, og at nationalitet bliver knyttet til et religiøst symbol med illustrationen i passet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed (K).

agger@kristeligt-dagblad.dk