Borgerdyd mod politisk snavs

Mediestorm Det virker sandsynligt, at den hårde tone med personangreb vil fortsætte under den permanente valgkamp, som blokpolitikken har ført til

Mediestormen mod Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt gik ud af proportioner, mener Tim Knudsen.
Mediestormen mod Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt gik ud af proportioner, mener Tim Knudsen. . Foto: Keld Navntoft.

Ingen har kunnet undgå at bemærke denne sommers mediestorme på udenrigsminister Lene Espersen (K) og Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt. Denne tekst handler ikke om disse personsager. Ikke fordi de ikke har en vis offentlig interesse. Men fordi denne interesse gik ud af proportioner. Man kunne ønske, at medierne og borgerne i stedet viste større interesse for klimaproblemer, EU, finanskrisen, arbejdsløsheden, social nød og mange andre problemer.

Alle har en vis idé om, hvad sagerne drejer sig om. Men nok ofte kun en vis idé. De færreste havde nok fra starten klare målestokke for, hvad man kan kræve af en udenrigsminister. Og der gik fem måneder, før nogen nøgternt foreslog en viceudenrigsminister til aflastning af udenrigsministeren. Hvad angår Thorning-Schmidt og hendes mand, så handler det om en sag, som ikke er færdigbehandlet hos myndighederne. Men medierne og mange borgere har hurtigt fældet domme. Meningsmålinger er brugt som folkedomstole.

Forleden bragte Dagbladet Information en historie i forlængelse af disse personsager. Historien var alene baseret på rygter. Det er dog ingen hemmelighed, at partiet Venstre længe har styrket sin professionelle stab for at udvikle partiets politiske tænkning. En række nyansættelser er nu blevet fulgt op med ansættelse i pressetjenesten af journalist Sverre Quist fra Ekstra Bladet. Så langt er der ingen grund til at betvivle nyhederne. Men de blev af Information knyttet sammen med rygter om, at Venstres nyansatte hvirvler smuds op om oppositionens politikere. I rygterne indgik, at de stod bag de stærke presseangreb på Helle Thorning-Schmidt.

SF's tidligere kommunikationsekspert Peter Goll sagde i en kommentar, at udsigterne til flere personsager i dansk politik vil føre til ansættelser af flere "dustbustere" i partierne. De kendes fra amerikansk politik. De ansættes for kun at grave snavs frem om politiske modstandere og plante dem i pressen på strategisk valgte tidspunkter.

Var det rigtigt af Information at skrive om disse rygter? Og hvem skal man snart tro? Er rygtet om Venstres spin sat i gang af oppositionens "spindoktorer"? I al fald virker det sandsynligt, at den hårde tone med personangreb vil fortsætte under den permanente valgkamp, som blokpolitikken har ført til.

Det tidligere venstre-folketingsmedlem Christian Lund Jepsen skrev i Berlingske Tidende, at hvis nutidens nærgående medier havde eksisteret i gamle dage, så ville Jens Otto Krag, som han anerkendte som en betydelig politiker, aldrig have klaret sig, fordi hans privatliv var rodet. Det gælder også en lang række andre af vore allermest fremragende politikere i fortiden, kunne han roligt have tilføjet. Lund Jepsen gav partiernes spindoktorer skylden for, at politik ofte handler mere om personer end politik.

Som borger kan man fristes til at vende ryggen til politik, når den bliver kynisk og fyldt med måske plantet snavs. Borgernes passivitet og uvidenhed forværrer dog kun problemerne. I en ny fremragende bog om demokratiet slår Mogens Hermann Hansen (MHH) helt modsat et slag for den aktive borger, der holder sig orienteret og giver sine synspunkter til kende. Det åbne og søgende menneske, der først lytter, men som også kan stå fast, når det modent har draget sine konklusioner. MHH mener, at vi må genoplive borgerdyden, der får et menneske til i hele sin adfærd at tage hensyn til almenvellet og i konfliktsituationer at sætte almenvellet højere end egne interesser. Lad os i forlængelse heraf i borgerdydens navn sige til alle partier, uanset om de nu har "dustbustere": Vi vil helst undvære dem. Det er nok det bedste for almenvellet.

Tim Knudsen er ansat ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet