Prøv avisen

Borgerforslag finder vej til Folketingssalen

Ministerpension skal afskaffes, hvis det står til et borgerforslag, der nu skal behandles i Folketinget. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Over 50.000 danskere har støttet op om et borgerforslag om at afskaffe ministres fordelagtige pensionsvilkår. Svært at vedtage, erkender Enhedslisten.

Det startede med en hyggelig middag i venners lag. Nu skal en borgers forslag behandles i Folketingssalen.

38-årige Frederik Mathiasen Nielsen stillede 23. marts et borgerforslag om at afskaffe ministerpension og erstatte den med en almindelig arbejdsmarkedspension.

Tidligt lørdag morgen havde 50.000 danskere støttet op om den idé.

- Da vi efter middagen var nået til kaffen, sad vi og snakkede. Der var en del offentligt ansatte i selskabet, og de følte sig tromlet her i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

- De følte ikke, at forhandlingerne handlede om løn, men om at kæmpe for de goder, de har. Så forslaget er tænkt som en måde at forsvare de offentligt ansatte, siger Frederik Mathiasen Nielsen.

Han bor i Rødovre og arbejder til daglig med it i en privat virksomhed.

Afskaffelsen af ministerpension er ikke det eneste borgerforslag, Frederik Mathiasen Nielsen har stillet.

Han har også foreslået at afskaffe ministerbiler for at få ministrene til at bruge offentlig transport eller tage cyklen.

Folketingsmedlemmernes løn skal også sættes ned, så den svarer til en gennemsnitlig offentlig ansats løn.

Ingen af forslagene har dog indtil videre modtaget særlig stor opbakning.

- I den offentlige sektor er der flere steder, hvor der bliver indført systemer og tjek, der gør, at arbejdsgangen bliver besværet, og at der bliver overladt mindre til den enkelte medarbejder.

- Den slags kan man vel også overføre til ministrene. De er valgt af borgerne, og minister betyder tjener, så de skal ikke have specielle rettigheder, siger Frederik Mathiasen Nielsen.

Forslaget om ministerpension møder opbakning fra Enhedslisten, der tidligere har præsenteret lignende idéer i Folketingssalen.

- Politikeres løn- og pensionsforhold optager tydeligvis stadig danskerne.

- Vi er tilhængere af, at politikeres pension omlægges til en arbejdsmarkedspension, siger partiets erhvervsordfører, Pelle Dragsted.

Han tror dog ikke, at det nye forslag vil have ret store chancer for at blive vedtaget.

- Vi har prøvet mange gange, og der er jo en aftale mellem de gamle magtpartier om ikke at vedtage denne slags ændringer, så jeg er ganske sikker på, at forslaget bliver stemt ned, siger Dragsted.

Frederik Mathiasen Nielsen har heller ikke høje forhåbninger til, at forslaget overlever behandlingerne i Folketinget.

Han vil i stedet bruge den politiske diskussion som pegepind for, hvor han skal sætte sit kryds ved næste valg.

- Hvad er det for nogle politikere, som er borgerens tjener? Det er det, jeg vil holde øje med, siger den 38-årige it-medarbejder.

En minister har efter ét års funktionstid ret til livslang ministerpension.

Pensionen starter på 78.191 kroner årligt, efter at man er gået på pension, for en person, der har været minister imellem et til to år, og stiger, for hvert år man forbliver minister.

Har man været minister i otte år eller mere, vil man få udbetalt 276.115 kroner om året i pension.

Ministerpensionen er udelukkende betalt af det offentlige uden egenbetaling.

/ritzau/