Prøv avisen

Borgerlige: Luk Sverigedemokraterna ind

Alle øjne hviler på partileder Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna, den svenske pendant til Dansk Folkeparti. Modsat Dansk Folkeparti, der er ombejlet af både socialdemokrater og borgerlige herhjemme, er der ingen svenske partier, der vil samarbejde med Åkesson. Det undrer i Danmark. Foto: 11610 Stina Stjernkvist/tt/Ritzau Scanpix

Både Konservative og Dansk Folkeparti håber, at de svenske borgerlige, trods meldinger om det modsatte, vil samarbejde med kontroversielle Jimmie Åkesson.

Søndagens valg i Sverige følges tæt blandt de danske politikere, for på Christiansborg er der en fornemmelse af, at valget hos broderfolket denne gang er særligt vigtigt.

Alle holder øje med, hvordan det går Dansk Folkepartis søsterparti, Sverigedemokraterna (SD), der ligger til en stor fremgang i meningsmålingerne.

Hvis den bliver en realitet, så er det store spørgsmål, hvordan de andre partier vil reagere.

Forud for valget har både de regerende socialdemokrater og det konservative oppositionsparti, Moderaterna, meldt ud, at de ikke kommer til at samarbejde med SD og partiets leder, Jimmie Åkesson.

Både hos Dansk Folkeparti og De Konservative i Danmark undrer den linje.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mener, at det konservative søsterparti burde samarbejde med SD.

- Det er ikke demokratisk at ekskludere så mange, der stemmer på partiet, siger han.

Søren Espersen, udenrigsordfører for DF, er ikke i tvivl om, hvad konsekvensen bliver, hvis Moderaterna står fast på at holde SD uden for indflydelse.

- Så har socialdemokraterne ligesom sat sig på den statsministerpost for tid og evighed. Spørgsmålet er, hvor længe Moderaternas vælgere gider at se på det, siger han.

Espersen anser det for sandsynligt, at det ender med en bred koalitionsregering, hvor Socialdemokraterna går sammen med Moderaterna for at holde SD ude.

- Det er jo et tegn på, at der er noget ravruskende galt i de øvrige svenske partier, der ikke forstår at lytte til det svenske folk, mener han.

Khader er derimod ikke så sikker på, at Moderaterna står fast på at afvise SD. Baseret på sine samtaler med svenske konservative fornemmer han, at der er en åbning over for Åkessons folk.

- Jeg forstår ikke den tilgang, at man ikke vil samarbejde med et demokratisk valgt parti. Man skal forhandle og se, om der er noget politik, man kan blive enige om, lyder Khaders opfordring.

Hos Socialdemokratiet håber udenrigsordfører Nick Hækkerup, at det svenske søsterparti kan beholde regeringsmagten.

Men han vil ikke komme med råd eller opfordringer til, hvordan Socialdemokraterna bør forholde sig til SD.

- Givet at der er valg på søndag, tror jeg ikke, at jeg skal udtale mig om, hvordan de svenske socialdemokrater skal gribe den situation an, siger han.

Modstanden mod SD skyldes blandt andet anklager om, at partiet historisk set har bånd til nazismen.

Og for nylig har den svenske avis Expressen fundet frem til, at flere SD-kandidater har nazistiske forbindelser. Kandidaterne har siden forladt partiet.

Hverken Khader eller Espersen mener, at anklager om historiske bånd mellem SD og nazismen er nok til at udelukke partiet.

- Folk, der stemmer på dem, er bekymrede for Sveriges fremtid og kerer sig om deres fædreland. Det handler jo ikke om at indføre nazisme. Det er skræmmekampagner, siger Khader.

Søren Espersen opfordrer til at "passe på med det historiske".

- Det væsentlige er, at der bliver ryddet op, siger han.

Partileder Jimmie Åkesson har klart taget afstand fra nazisme, som han siger ikke er det samme som nationalisme.

/ritzau/