Borgmester accepterer sen opgravning af mink

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) er ”godt tilfreds” med at de døde mink i massegravene i kommunen skal graves op til maj. Til den tid er smitterisikoen meget lav, vurderer professor i veterinær virologi, men han kan ikke garantere, at den er helt væk

Når minkene er fjernet, skal de formentlig opbevares i gylletanke eller brændes.
Når minkene er fjernet, skal de formentlig opbevares i gylletanke eller brændes. Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Først sagde Fødevarestyrelsen, at døde mink ikke kunne smitte med corona. Det var naturligvis beroligende for de minkavlere, der havde overfyldte containere med døde mink stående på gårdspladsen, og for de bilister, der fandt døde, tabte mink på vejene.

Men det passede som bekendt ikke, og til Kristeligt Dagblad skriver sektionsleder i styrelsen Tim Petersen i en mail, at:

”Fødevarestyrelsen har tidligere sagt, at døde mink ikke smittede med covid-19. Det var ikke korrekt. Det har vi beklaget. Sagen er, at døde mink kan smitte, dog ikke i samme omfang som levende mink, der udånder virus. Men der kan være en risiko for at få covid-19 fra smittede døde mink.”

Det er også derfor, de døde mink i massegravene først graves op til maj, siger Tim Petersen.

”En risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium når frem til, at risikoen ved nedgravede mink først er helt elimineret efter en seks måneders periode. Det er den risikovurdering, der ligger til grund for, at minkene først skal graves op til maj.”

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V), der i sin kommune har mange tons mink gravet ned ved et drikkevandsområde nær Karup Å, som i øvrigt løber ud i Limfjorden, er godt tilfreds med, at minkene graves op til maj. Også selvom han hellere var fri for dem i morgen.

”Sådan som jeg oplever det, og jeg føler mig godt orienteret af fødevareminister Rasmus Prehn (S), er det den bedst mulige løsning at tage dem op til maj. Det havde selvfølgelig været rart, hvis de kunne være gravet op nu, men ser man på de løsningsmuligheder, der er, tror jeg, det er i orden. Vi skal ikke risikere, at nogen bliver smittet, og jeg er glad for, at borgerne i Karup-Kølvrå nu ved, hvornår minkene bliver gravet op – og at man vil sikre, at det ikke går ud over grundvandet inden da.”

Når minkene er fjernet, skal de formentlig opbevares i gylletanke eller brændes.

Professor i veterinær virologi Lars Erik Larsen, Aarhus Universitet, siger, at det gode ved døde mink er, at de ikke trækker vejret.

”Døde mink kan godt smitte med corona, men de gør det meget mindre end levende mink. Jeg synes ikke, det var så slemt, at Fødevarestyrelsen kom til at sige, at de ikke smitter, for i forbindelse med, at man tabte mink på vejene, var der ikke fare for at blive smittet, hvis man kørte forbi. Men hvis man piller ved en død smittet mink eller begynder at åbne den, kan man selvfølgelig blive smittet.”

Om maj er det bedste tidspunkt at åbne mink-massegravene, ønsker han ikke at tage stilling til, men nævner, at forsøg med andre vira har vist, at de kan være at finde otte uger efter.

”At risikoen er meget mindre i maj, er common sense,” siger han, som dog ikke kan svare på, om smitten til den tid er fuldkommen væk:

”Men for at smitte kræver det, at de døde mink kommer i kontakt med mennesker, og dem, der skal rydde op, vil bruge beskyttelsesudstyr.”

Der er også minkmassegrave ved Holstebro. Også de graves op til maj.

Et politisk flertal vedtog i går det lovforslag, som regeringen er blevet kritiseret for ikke at have fået på plads, inden aflivningen af mink blev sat i gang.

Lovforslaget betyder, at det frem til den 31. december 2021 er forbudt at holde mink i Danmark og er vedtaget af et flertal bestående af partierne i rød blok. Regeringen har manglet lovhjemmel til aflivningen af samtlige mink siden den 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.