Borgmester efter Chromebook-afgørelse: Efterlader et kaos

Helsingør er ikke lykkedes med at få ophævet forbuddet mod kommunens brug af Google Workspace i skolerne.

Borgmester Benedikte Kiær (K) kalder Datatilsynets afgørelse om brug af Google Chromebook for "forfærdelig". (Arkivfoto)
Borgmester Benedikte Kiær (K) kalder Datatilsynets afgørelse om brug af Google Chromebook for "forfærdelig". (Arkivfoto). Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix.

Helsingør Kommune er "virkelig, virkelig udfordret" efter Datatilsynets afgørelse om brugen af Chromebooks.

Det siger borgmester Benedikte Kiær (K) til Helsingør Dagblad. Afgørelsen efterlader et "totalt kaos".

- Det er så forfærdeligt. Og det har vidtrækkende konsekvenser for børn, medarbejdere og alle andre, der bruger techgiganternes produkter, siger Benedikte Kiær til avisen.

Tilsynet oplyste torsdag, at det indtil videre fastholder sit forbud mod Helsingør Kommunes brug af programmet Google Workspace i kommunens skoler.

Sagen begyndte i 2019.

En far opdagede, at man kunne se hans otteårige søns navn på platformen YouTube, efter at en ven af sønnen havde lånt sønnens Chromebook og skrevet en besked på platformen.

Derfor klagede faren til Datatilsynet. Også navnet på sønnens skole kunne ses.

Det fik Datatilsynet til se på kommunens brug af programmet.

Der blev udstedt et forbud i juli, fordi kommunen i tilsynets øjne ikke sikrede elevernes data godt nok. Det forbehold fastholdes indtil videre.

- Den konkrete brug af nogle bestemte redskaber i kommunen er ikke forsvarlig overfor børnenes oplysninger, siger it-sikkerhedsekspert og jurist i Datatilsynet Allan Frank i en pressemeddelelse.

3. august forklarede kommunens referencedirektør for skoleområdet, Lars Reich:

- Den opsætning, som vi har af vores Chromebooks for vores elever i Helsingør Kommune, er måske den strengeste opsætning, der er i hele landet, fordi vi har været igennem den her mølle, lød det.

Benedikte Kiær opfordrer nu Undervisningsministeriet til at "vågne op", lyder det til Helsingør Dagblad.

Ifølge borgmesteren vil det få stor betydning for næsten halvdelen af landets folkeskoler, der alle bruger Googles systemer i undervisningen.

I Helsingør Kommune kan der nu eksempelvis "opstå store udfordringer i forhold til afholdelse af eksaminer". Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Også elever med særlige udfordringer som eksempelvis ordblindhed vil skolerne ikke "i samme grad" kunne hjælpe uden Google Workspace.

Oven i det kommer økonomiske konsekvenser på grund af "ekstraordinære udgifter".

- Meget tyder på, at både Helsingør og de fleste andre kommuner er sat skakmat i arbejdet med digitale redskaber, sådan som vi er forpligtet til i folkeskoleloven, siger Benedikte Kiær i pressemeddelelsen.

- Når det er uklart, om selv danske udbydere med egen sky ifølge den nye afgørelse ikke kan benyttes, har vi meget svært ved at finde brugbare digitale platforme til vores elever.

- Det er ærlig talt en helt rædselsfuld og totalt urimelig situation elever, lærere og pædagoger i Helsingør Kommune er sat i. Hvorfor skal de være prøvekaniner i en sag, der vedrører forhold mellem EU og internationale techgiganter, siger hun videre.

Helsingør Kommune vil fredag holde møde med Datatilsynet, Kommunernes Landsforening og Undervisningsministeriet om afgørelsen, oplyser borgmesteren videre.

/ritzau/