Borgmester: ”Vi skal blive lidt bedre til at værdsætte lige dér, hvor vi er”

Selvom Christina Krzyrosiak Hansen (S) har følt sig magtesløs som borgmester under coronaepidemien, har krisen åbnet hendes øjne for alt det, man nemt kan tage for givet

Da socialdemokraten Christina Krzyrosiak Hansen (født i 1992) indtog borgermesterkontoret i Holbæk i 2018, var det som danmarkshistoriens yngste borgmester. – Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Da socialdemokraten Christina Krzyrosiak Hansen (født i 1992) indtog borgermesterkontoret i Holbæk i 2018, var det som danmarkshistoriens yngste borgmester. – Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I artikelserien ”Mit forandrede liv” taler Kristeligt Dagblad med markante danskere om, hvordan nedlukningen berører deres hverdag. Du skriver dig til at modtage flere historier som denne direkte i din indbakke - her.

Hvad er det værste ved denne tid?

Jeg har været ked af at opleve den ensomhed, der har ramt mange ældre, men også den yngre generation. Ensomheden er pludselig blevet meget tydelig, og det er virkelig noget, jeg synes er meget, meget svært. At det også har været en svær tid som borgmester, vil jeg da blankt indrømme. Pludselig stod vi i en situation, hvor der var rigtig mange spørgsmål, men ikke nogen, som rigtigt kunne give et svar. Det med at finde en balance i hele tiden at gøre sit bedste for at passe på borgerne, når meget samtidig er så uvist, har været svært, for man føler sig magtesløs.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Der gik noget tid, før jeg fik blik for det, men det fineste, der er sket under corona, er den måde, mennesker har ønsket at gøre hinanden glade på. Man har taget sig af det, man virkelig holder af, hvad end det er et familiemedlem eller den lokale yndlingsbutik. Den måde, borgerne i Holbæk Kommune har mindet hinanden om, hvor vigtigt det er, at vi handler lokalt, har gjort mig helt stolt. På de mørke og svære dage har dén form for kærlighed gjort mig virkelig glad.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig denne vinter.

Jeg har læst mange bøger under coronakrisen, men særligt én, ”Fårehyrdens dagbog” af James Rebanks, har været en stor læseoplevelse for mig. Det er en rigtig fin bog, der både sætter pris på det, vi kan opleve ude i verden, men som også har mindet mig om, at alt det foran min hoveddør i virkeligheden giver mig lige så meget glæde. Jeg fik en følelse af, at vi skal blive lidt bedre til at værdsætte lige dér, hvor vi er. Det handler om at finde en balance i at drømme om at opleve verden, men aldrig blive hjemmeblinde.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Der er faktisk rigtig meget, jeg vil tage med mig videre fra corona. Det, der fylder mest for mig, er, at jeg gerne vil bruge mere tid med mine venner og min familie. Borgmesterjobbet er et krævende job. Jeg bruger rigtig mange timer på det, og det er vigtigt. Men ikke at kunne se sine venner og sin familie har fået mine øjne op for, at jeg fremover gerne vil prioritere det mere, end jeg ellers har gjort.

Hvad er det bedste råd, du vil give andre til at komme igennem coronatiden?

Det kan lyde banalt, men jeg tror virkelig, det er vigtigt, at vi snakker om og ikke er blege for at indrømme, hvordan vi har det, hvis vi skal komme igennem denne tid. Det er okay at være frustreret, ked af det og ensom, og det er okay at sige det højt. Det er ofte en befrielse – både for den, der siger det, men også for den, der lytter.