Borgmesterkandidat skaber debat med udsagn om folkedrab

En tyrkiskfødt kandidat for Venstre i Aarhus har tidligere omtalt det armenske folkedrab som det påståede folkedrab. Efter kritik har han modereret sine ord. Forskere er uenige om, hvorvidt det er godt nok

Venstres tyrkiskfødte borgmesterkandidat Bünyamin Simsek beskyldes for at benægte folkemordet på armeniere under Første Verdenskrig
Venstres tyrkiskfødte borgmesterkandidat Bünyamin Simsek beskyldes for at benægte folkemordet på armeniere under Første Verdenskrig. Foto: Bjarke Ørsted.

Folkemord og kommunalvalg har sjældent noget med hinanden at gøre, men i Aarhus er massakren på armeniere under Første Verdenskrig blevet del af valgkampen.

Venstres tyrkiskfødte borgmesterkandidat Bünyamin Simsek blev i weekenden beskyldt for at være folkemordbenægter i debatindlæg i to aviser. Bünyamin Simsek blev blandt andet kritiseret for at have kaldt det armenske folkemord for det påståede folkemord et udsagn, han kom med i en artikel i Morgenavisen Jyllands-Posten i 2006.

LÆS OGSÅ:
Landsbytosser og lokalpatrioter kæmper mod strømmen

Beskyldningerne fik borgmesterkandidaten til at tage til genmæle i et læserbrev i Århus Stiftstidende i søndags, hvori han skriver:

Jeg er personligt ikke i tvivl om, at der fandt grusomme ting sted, og at begivenhederne i 1915-17 kan karakteriseres som et folkemord.

Han understreger samtidig, at det er historikere, der skal afgøre den slags spørgsmål. Ikke politikere.

Men det er ikke det klare svar, man kunne ønske sig, mener Matthias Bjørnlund, historiker og forfatter til Det armenske folkedrab. Fra begyndelsen til enden.

Han siger på sin vis, at det er et folkedrab, men efterlader også et smuthul. Jeg synes, det er fjollet, siger Matthias Bjørnlund med henvisning til formuleringen, at begivenhederne kan karakteriseres som et folkemord og dermed ikke nødvendigvis er folkemord.

Det officielle Tyrkiet vil ikke omtale begivenhederne under krigen som folkedrab, og Bünyamin Simsek lægger sig i forlængelse heraf, påpeger Matthias Bjørnlund.

Han har sikkert været meget i Tyrkiet, som er kendt for at samle parlamentarikere af tyrkisk oprindelse fra en række lande for at fortælle dem, hvad den tyrkiske stat mener er den rette udlægning om historiske mindretal.

Borgmesterkandidaten omtaler desuden begivenhederne som konflikten mellem Armenien og Tyrkiet. Det er stærkt kritisabelt, mener Anna Karapetian, næstformand i den dansk-armenske forening DanArmen, som minder om, at op mod 1,5 millioner armeniere skønnes at være blevet udryddet af tyrkerne:

Hvis en politiker og borgmesterkandidat ikke kan sondre mellem konflikt og folkedrabet og betydningen heraf, tror jeg ikke, at vedkommende er klar til at styre sit arbejde efter valget.

Men Bünyamin Simsek går faktisk meget langt i retning af en anerkendelse af folkedrabet, hvilket er en sjældenhed blandt etniske tyrkere.

Det mener historiker og lektor Karsten Fledelius fra Københavns Universitet, som forsker i Tyrkiet.

Det er det helt vigtige, at vi har en tyrkiskfødt politiker, som uden omsvøb vedkender, at der skete ganske forfærdelige og uantagelige ting fra 1915 til 1917.

At Bünyamin Simsek ikke udtaler sig klarere, kan skyldes, at han står i et dilemma, mener Karsten Fledelius.

Han er i en kattepine, fordi han som etnisk tyrker er meget bundet af den officielle tyrkiske version, som ikke betegner hændelserne som et folkedrab. Hvad skal han gøre, hvis han får alle de tyrkiske stemmer imod sig? Han risikerer at gøre sig totalt umulig i sit etnisk tyrkiske andengenerationsbagland, hvis han for kraftigt taler om et folkedrab. Det blev tidligere klassificeret som landsforræderi, siger han.

Borgmesterkandidatens udsagn stemmer faktisk overens med den officielle danske holdning gennem mange år, mener ph.d., historiker og seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier. Hun minder om, at daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) i 2008 sagde, at historikerne og ikke regeringen må tage stilling til, om armenierne blev udsat for et folkedrab:

Så på den måde er han på linje med, hvad man hidtil har sagt blandt de borgerlige partier. Det er ikke så mærkeligt, når han er stillet op for Venstre. Han benægter jo ikke, at det fandt sted.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Bünyamin Simsek.