Prøv avisen

Her kan magtbalancen tippe: Borgmesterposter i fare flere steder

Mange af de hidtil sikre borgmestre kan pludselig blive skubbet af tronen, blandt andet på Frederiksberg, som i 107 år har været en konservativ højborg. Til valget kan borgmester Jørgen Glenthøj (K) miste magten. Foto: Finn Frandsen//ritzau

Fra Esbjerg til Frederiksberg byder dagens kommunalvalg på tætte kampe om magten. Især Dansk Folkepartis fremgang og demografiske ændringer i det kommunalpolitiske landskab bliver afgørende, vurderer valgforsker

Borgmesterstole og byrådspladser skifter ejere, når der i dag stemmes til kommunalvalget landet over. For 10 år efter kommunalreformen er Danmarks lokalpolitiske landskab i markant forandring, og mange kommuner er ekstra interessante at holde øje med.

Artiklen fortsætter efter grafikken

To af de syddanske af slagsen er Svendborg Kommune og Esbjerg Kommune, siger Martin Vinæs Larsen, valgforsker og videnskabelig assistent på statskundskab på Københavns Universitet, som har været med til at udarbejde en prognose for kommunalvalgets vindere og tabere. Svendborg er splittet mellem to partier, mens borgmesteren i Esbjerg Kommune gennem 23 år, Johnny Søtrup (V), stopper. Han har historisk set trukket en enorm andel af stemmerne, ikke mindst til sidste kommunalvalg i 2013, hvor han fik 12.728 stemmer og hjalp Venstre til at få næsten 43 procent af samtlige afgivne stemmer. Men i år vil Socialdemokratiet lukrere på bykongens afsked, så der er lagt op til et tæt valg i Esbjerg Kommune.

”Der er jo traditionelt nogle af de her kommuner, hvor der er en stor by, men også et stort landområde, som er splittede. Det er Esbjerg et eksempel på, og det kan blive spændende at følge. Svendborg er også altid interessant. Her svinger kommunen mellem Socialdemokratiet og Konservative,” siger han.

Længere mod nord er magtbalancen ved at tippe i Rebild Kommune i Nordjylland. Den eneste radikale borgmester i landet, Leon Sebbelin (R), finder man her, men borgmestersædet er varmt. Til dagens valg er det usikkert, om borgmesteren overhovedet bliver valgt ind, fortæller Martin Vinæs Larsen.

”Rebild Kommune er i en meget speciel situation. Sædvanligvis er det de største partier, der sætter sig på borgmesterposten, men små partier kan undtagelsesvis godt tage den, og det er sket i Rebild med en radikal borgmester. Men det gør også Leon Sebbelin udsat. Man kan sågar ende i en situation, hvor De Radikale går så meget tilbage, at han slet ikke kommer ind. Omvendt snakker man om, at borgmester-effekten kan skaffe lidt ekstra stemmer til partiet,” siger han.

Det er altså et omskifteligt kommunalpolitisk landskab, vi er vidne til i Danmark i dag. Ifølge Martin Vinæs Larsen skyldes dette, at der har været ”demografiske ændringer i landet, som vi begynder at mærke nu”. Det betyder, at mange af de hidtil sikre borgmestre pludselig kan blive skubbet af tronen, blandt andet på Frederiksberg, som i 107 år har været en konservativ højborg. Til valget kan borgmester Jørgen Glenthøj (K) miste magten i ”den mest interessante kommune i hovedstaden”, for den røde blok står stærkt, og landet over bliver kommunernes partifarver i højere grad udvisket.

”Konservative gik fem procentpoint tilbage ved sidste valg, og gør de det igen, er der dødt løb mellem rød og blå blok. Der er en enorm forandring i vælgerbasen, hvor flere unge bor i byen. Du har også en traditionelt rød københavnsk vestegn, som bliver mere og mere blå. Det er langsigtede tendenser, som nu er så kraftige, at de begynder at puffe til ellers meget sikre borgmestre,” siger Martin Vinæs Larsen.

En faktor bliver også Dansk Folkepartis fremgang, vurderer valgforskeren. En af de mest spændende kommuner i den forbindelse er Guldborgsund, hvor DF’er og nuværende folketingsmedlem Rene Christensen kan blive partiets første borgmester.

”Det bliver en lakmusprøve på, om Dansk Folkeparti kan slå igennem i kommunalt regi. Rene Christensen fik et rigtig godt valg sidst og får nok et endnu bedre valg i dag. Spørgsmålet er, om han kan overbevise de andre til at pege på ham. Det er et af de eneste steder, hvor Dansk Folkeparti bliver det største parti, og det har alt andet lige en psykologisk effekt på de andre partier, for det største parti har serveretten, når det kommer til borgmesterforhandlingerne,” siger Martin Vinæs Larsen.

Men også i Stevns Kommune på Sjælland kan Dansk Folkeparti blive afgørende.

”På Stevns er borgmester Mogens Haugaard Nielsen brudt ud af sit parti, Venstre, og stiller op med lokallisten Nyt Stevns, som kan komme til at trække en del stemmer. Spørgsmålet er, om han kan få lavet en koalition og dermed fortsætte. På Stevns er Dansk Folkeparti jokeren, for de kommer formentlig til at gå ret meget frem og kan blive kongemagere,” siger Martin Vinæs Larsen.

Dansk Folkeparti gik også markant frem ved seneste folketingsvalg. Kan man udlede noget af det i kommunalvalget?

”Hvis et parti går 10 procent frem til et folketingsvalg, går de i gennemsnit mellem 4 og 5 procent frem til kommunalvalg. Så der er helt klart en sammenhæng,” siger Martin Vinæs Larsen.