Bornholm giver kunsten klangbund

Inspiration kommer fra den samme trang til at beskrive verden, hvad enten man er 24-årige Aura eller Benny Andersen med mange års erfaring, forklarer Steffen Brandt om koncertrækken og kunstnerkollektivet Udenfor Sæsonen på Bornholm

– De kunstnere, der deltager, er folk, jeg gerne vil møde. Længere er den ikke, siger Steffen Brandt. –
– De kunstnere, der deltager, er folk, jeg gerne vil møde. Længere er den ikke, siger Steffen Brandt. –. Foto: Michael Tarp Pedersen.

Det er efterår, og de første blade og banker er allerede faldet til jorden. Lavkonjunktur er årstidens modeord. Og september kan også mærkes på Bornholm, hvor sommerens livgivende gæster er forsvundet.

Men øen bliver både mindre og større, når turisterne tager hjem og lukker campingpladser og souvenirbutikker efter sig. Naturen åbner sig på en ny måde, og kulturen får også et nyt liv. De sidste syv år har Steffen Brandt for eksempel givet klippeøen kunstnerisk åndedræt i september ved at samle en bred vifte af nye og etablerede kunstnere omkring sig i koncertrækken Udenfor Sæsonen, og i sidste uge kom kunstnerkollektivet igen til øen. Brandt og bandet udgør kernen, mens nye gæstestjerner kommer til hvert år for at spille musik - og rundbold sammen. Musikhuset i Rønne var sidste stop i lørdags.

De kunstnere, der deltager i Udenfor Sæsonen, er folk, jeg gerne vil møde. Længere er den faktisk ikke. For inspirationen kommer fra den samme trang til at beskrive verden med kunst, uanset om man er 24-årige Aura eller Benny Andersen med mange års erfaring som digter og sangskriver, siger Steffen Brandt, der fik ideen til konceptet, da han omkring årtusindskiftet opdagede et ubeskrevet kunstnerfællesskab mellem forfattere, foredragsholdere og musikere i landets sognegårde og kulturhuse.

Man kan have en forestilling om, at kunst skal inddeles i kasser, fordi ingen unge lytter til P1, og ældre ikke hører P3. Men det passer ikke. For kunst går på tværs af genrer og generationer. Og Bornholm er en oplagt ramme omkring et kunstnerkollektiv. Jeg er selv kommet her siden barnsben og har været fast gæst, siden vi kom til øen med TV2 for første gang i 1970erne. For Bornholm giver en klangbund for mange af de stemninger, jeg arbejder med. Jeg elsker at suge roen og blæsten til mig, og jeg kan mærke, at øen har samme virkning på de andre kunstnere omkring Udenfor Sæsonen. Hvert år er en ny rejse i kreativitetens rum.

Koncerten om aftenen er sit eget vidnesbyrd på, at øen er virkelig fungerer som smeltedigel for kreativitet på tværs af generationer. Benny Andersen vil gerne vide, om der findes østersbanker på øen.

For så har jeg et slogan til Bornholm: Østersøen i Østersøen, siger han på scenen til den tredje udsolgte koncert i træk. Forinden har den charmerende 25-årige sangskriver Annika Aakjær givet smagsprøver på sin sprogfornemmelse. Og hun dedikerer blandt en sang til et medlem af ældrebyrden i form af en tidligere lærer, hun havde, der var Utilfreds i en alder af 55. Det er passende nok en blues, og Steffen Brandt spiller mundharmonika, mens hans tynde ben rocker til de fede toner.

Senere bliver der både plads til jazz og klassisk musik, da Bjarke Mogensen folder sin harmonika ud og ind for at vise, hvorfor han hører til verdenseliten. Den nye bornholmske sangperle Aura går på scenen efter pausen til stor begejstring for hjemmepublikum, der netop har fundet klangbund i alle generationer. Og kashmirforsangeren Kasper Eistrup kaster sig lige så tiljublet ind i konceptet, der giver kunstnerne mulighed for at fortolke hinandens sange. Steffen Brandt fordansker for eksempel Kashmir-hittet Lampshade, mens Kasper Eistrup selv leverer en fornyende fortolkning af Bag duggede ruder, der får de bornholmske brilleglas til at dirre af begejstring.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk