Prøv avisen

Bornholmsk pedel er bidt af Afrika

Ingvar Bay Mogensen arbejder til daglig som pedel på en kristen friskole i Rønne. I fritiden driver han en lille genbrugsbutik, hvor han på to år har fået skrabet over en kvart million kroner sammen til forældreløse børn i Tanzania. -- Foto: Michael Tarp.

Privat bistand Ingvar Bay Mogensen har på to år samlet over en kvart million kroner ind til forældreløse afrikanske børn. Pengene kommer fra hans lille genbrugsbutik i Rønne, som han driver fra sit eget hus i fritiden

"100 procent til Afrika" står der på et hjemmelavet skilt i Ingvar Bay Mogensens lille genbrugsbutik i Rønne. For butikken ligger i hans eget hus, og han betaler selv varmeregningen, så hver eneste krone, der kommer i kassen her, kan han på den måde sende direkte til ned til et skoleprojekt i Tanzania.

Til daglig er han pedel på en kristen friskole i Rønne, så det er kun hans "hobby" at hjælpe forældreløse afrikanske børn i skole. Til gengæld har han allerede kunnet sende over 40 børn i kostskole i Tanzania, ligesom han har hjulpet med at finansiere en skolebygning dernede. For siden Ingvar Bay Mogensen startede butikken, har han samlet over 250.000 kroner ind til de tanzaniske børn.

– Jeg betaler for et barn ad gangen, i takt med at jeg får råd til at betale for hele skolegangen indtil 7.klasse. For jeg vil ikke have, at et barn skal tages ud af skolen, hvis jeg skulle blive syg og ikke kunne drive genbrugsbutikken videre. Jeg nærmer mig trods alt pensionsalderen, men indtil videre går det fint, siger Ingvar Bay Mogensen og lyser op i et stort smil:

– Jeg må da også indrømme, at det er blevet lidt en sport for mig at samle penge ind. Når jeg får en ny ting ind, tænker jeg altid over, hvad jeg mon kan få for den. Og jeg er også begyndt at holde øje med, hvad de andre genbrugsbutikker sælger deres ting til. For det er da dejligt at kunne sende så mange penge ned til Tanzania.

Det var en sølvbryllupsgave, der åbnede Ingvar Bay Mogensens øjne for de enorme behov i Tanzania.

Bornholmerens sønner forærede nemlig forældrene en tur til Afrika, så Ingvar Bay Mogensen – sammen med sin sølvbrud – kunne besøge et gammelt vennepar, der arbejder som missionærer i Tanzania.

– Det blev ikke nogen charterrejse. For vi kom helt ud i bushen, hvor der normalt ikke er hvide mennesker. Og elendigheden greb mig simpelthen om hjertet, siger Ingvar Bay Mogensen og holder en sjælden pause i strømmen af bornholmske gloser.

– Det er noget andet at se børn flakke omkring i hullede bukser med sine egne øjne, og der er virkelig mange forældreløse børn dernede, så det gjorde dybt indtryk på min kone og mig. Men vores venner, Thorkild og Tabita Jensen, udfører et fantastisk arbejde dernede, hvor de har samlet en masse forældreløse børn, som de forsøger at hjælpe til at få en bedre tilværelse. Mange af børnene har mistet deres forældre til aids eller malaria, så de har virkelig brug for, at der er nogen, der vil hjælpe dem. Og det er helt fantastisk, hvad vores små midler kan gøre dernede.

Ingvar Bay Mogensen holder åbent i butikken en-to gange om ugen, men resten af ugen spænder han ofte traileren på for at hente bornholmeres brugte ting og sager, som han kan sælge videre her.

– Indimellem får jeg også dyre ting, som folk giver mig, fordi det er en god sag, forklarer Ingvar Bay Mogensen, der også synes, at han selv får meget ud af sin godgørende hobby.

– For det første er det faktisk hyggeligt at stå og tale med kunderne i butikken, og jeg får mange gode snakke her. Og for det andet tror jeg på, at man hjælper sig selv, når man hjælper andre. For det giver mening i dagligdagen. Jeg har jo set børnene før og efter, og det gør virkelig en forskel. Det koster faktisk kun godt 2000 kroner om året at sende et afrikansk barn i kostskole, hvor de både får et sted at sove, tøj, mad og skolegang. Og så er de jo bedre udrustet til at klare sig senere i livet, ligesom de kan være med til at genopbygge deres eget land.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk