Prøv avisen

Bornholmske fiskere raser over rumforsøg

Søfartsstyrelsen vil rykke en testaffyring af en rumraket fra Nordsøen til Østersøen af hensyn til sikkerheden for de jyske fiskere. Det forarger de bornholmske fiskere

Er en nordjysk fisker mere værd end en bornholmsk fisker? Det underliggende spørgsmål rejser formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen, der ikke kan forstå, hvorfor nordjyske fiskeres sikkerhed tilsyneladende er vigtigere end de bornholmske fiskeres.

– Hvis fiskerne kan få en raket i hovedet i Nordsøen, så kan en bornholmsk fisker vel også i Østersøen, siger han til P4 Bornholm.

Kritikken kommer efter, at Søfartsstyrelsen har rykket en testopsendelse af en rumraket i starten af juni fra Nordsøen til Østersøen af hensyn til de jyske fiskeres sikkerhed. Og det vækker altså harme blandt de bornholmske kolleger.

Men i Østersøen er der allerede et militært skydeområde, forklarer nautisk sagsbehandler Søren Forup:

– Der foregår i forvejen skydninger eller sprængninger i området nogen gange. Og det er allerede tegnet ind i søkortet, så det er nemmere at referere til end området ud for Thyborøn, siger han til den bornholmske radiostation.

Ifølge planen skal raketten i første omgang sendes ubemandet op 40 kilometer fra Østersøen. Men der er store ambitioner om at sende en dansker op i raketten inden for de næste fire år. Peter Madsen og Kristian von Bengtson er de to ingeniører, der står bag rumprojektet. Og det er meningen, at Peter Madsen skal afprøve raketten, når den er gennemtestet.

Indtil videre har raketten en anden passager, og det er en dukke.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk